Ένα πλωτό σπίτι από απόβλητα προσπαθεί να σώσει έναν ποταμό στη Βραζιλία

Απρ 12, 2022 | Κυκλική οικονομία

Ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Luiz Fernando Barreto κατασκεύασε ένα οικιστικό σκάφος εξ ολοκλήρου από σκουπίδια που βρέθηκαν να επιπλέουν στον ποταμό Pavuna στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Τα ακατέργαστα λύματα και τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει τα νερά του ποταμού Pavuna που ο Barreto αποκαλεί σπίτι του. Οι περαστικοί κοιτούν με δέος καθώς εντοπίζουν το σπιτόσπιτο που συναρμολόγησε ο καλλιτέχνης από παλιοσίδερα, πλαστικό και μέταλλο που βρήκε στο ποτάμι. Γνωστός στην περιοχή ως “Luiz Bispo”, ο 55χρονος, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του καλλιτέχνη και φιλόσοφο, έχει ακόμη και τη δική του μικρή κυκλική πισίνα και το δικό του βαν στο σκάφος.

Χρησιμοποιεί ένα πλαστικό δοχείο για να ανασύρει το βρώμικο νερό, φιλτράροντας το πλαστικό και τα σκουπίδια, και στη συνέχεια το αφήνει να στάξει πίσω στο ποτάμι. Ο Barreto μεγάλωσε σε μια από τις πολλές φτωχές γειτονιές του Ρίο, γνωστές ως φαβέλες. Εύχεται οι παγκόσμιοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, όπως η Greta Thunberg, να έρθουν να δουν τα προβλήματα του Ρίο, ιδίως τον μολυσμένο κόλπο Guanabara που περιβάλλει την πόλη.

Βιολόγοι στο Ρίο ντε Τζανέιρο που μελετούν την παρουσία μικροπλαστικών στην παράκτια θαλάσσια ζωή διαπίστωσαν ότι ο αντίκτυπος της πλαστικής ρύπανσης είναι πολύ χειρότερος από ό,τι είχαν φοβηθεί. Ακόμη και αχινοί που εξάγονται από μια περιοχή που θεωρούνταν καθαρή γύρω από τα νησιά Cagarras έχουν ίχνη πλαστικού στο εσωτερικό τους.

Σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Δημόσιας Καθαριότητας και Ειδικών Αποβλήτων της Βραζιλίας (Abrelpe), περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων καταλήγουν σε ποτάμια και θάλασσες κάθε χρόνο στη Βραζιλία. Ο κύριος στόχος του πλωτού του σπιτιού, λέει ο Barreto, είναι να κάνει τους πολιτικούς να δώσουν προσοχή στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο Barreto ελπίζει επίσης ότι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές θα  τον επισκεφθούν.

“Ελάτε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ελάτε Γκρέτα, βοηθήστε με να καθαρίσω τον κόλπο Γκουαναμπάρα”, λέει ο ίδιος.

Πηγή: euronews

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.