Εξυγιαίνεται η πιο ρυπασμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης: Απομακρύνονται τα χημικά

Απρ 29, 2020 | Βιομηχανικά απόβλητα

Μια ολόκληρη περιοχή 600 στρεμμάτων στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, το παράκτιο δυτικό μέτωπο, επιτέλους θα εξυγιανθεί, καθώς εδώ και χρόνια, στο έδαφος και στο υπέδαφος «κατοικούν» βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά απόβλητα άγνωστης προέλευσης, ως απότοκος παλαιότερης λειτουργίας βυρσοδεψείων και άλλων βιομηχανικών μονάδων.

Στην εξυγίανση μιας περιοχής, που επί χρόνια αποτελεί την περιβαλλοντική ντροπή της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ρύπανσης που προκλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από βυρσοδεψεία και άλλες βιομηχανικές δράσεις, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η περιοχή έχει έκταση 600 στρέμματα, ανήκει στους Δήμους Δέλτα και Αμπελόκηπων-Μενεμένης, γνωστή ως δυτικό παράκτιο μέτωπο (σ.σ. στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης) και είναι επιβαρυμένη με βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης.

Τα βυρσοδεψεία που λειτουργούσαν παλιότερα στην περιοχή, εκτός από την ρύπανση στο έδαφος και στο υπέδαφος, άφησαν, για χρόνια μετά το κλείσιμό τους, μια οσμή που αποτελούσε το… σήμα κατατεθέν της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε στο Sputnik η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, «εγκρίθηκε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης το σχέδιο αποκατάστασης του υπεδάφους στην περιοχή που έχει έκταση 600 στρέμματα».

Το έργο, όπως είπε η κ. Πατουλίδου, έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι εργασίες εξυγίανσης είναι πολυεπίπεδες, όπως ανέφερε η κ. Πατουλίδου, προκειμένου να δοθεί τέλος σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την περιοχή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται αρχικά να απομακρυνθούν δοχεία με χημικά από την περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων και, στη συνέχεια, θα απομακρυνθούν λάσπες και φερτά υλικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε ότι αφορά τα υπόγεια ύδατα τα οποία έχουν αυξημένο ρυπαντικό φορτίο, η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, θα εγκαταστήσει ειδικά κοντέινερ, τα οποία θα αντλούν το νερό από συγκεκριμένο βάθος, θα γίνεται επεξεργασία του για να καθαριστεί από το ρυπαντικό φορτίο και θα ρίχνεται εκ νέου στο έδαφος.

Πηγή: sputniknews.gr

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.