Ένας Έλληνας ανάμεσα στους επτά “Νέους Πρωταθλητές της Γης”!

Μάι 19, 2021 | Κυκλική οικονομία

Ο 26χρονος Λευτέρης Αραπάκης ιδρυτής της νεοφυούς οργάνωσης ΕΝΑΛΕΙΑ, εκπροσωπώντας την Ευρώπη είναι ένας από τους επτά πρωταθλητές για το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP)…

Ο Λευτέρης προέρχεται από οικογένεια ψαράδων και η οικογένειά του, εδώ και πέντε γενιές, δραστηριοποιείται στα νερά της νοτίου Ελλάδος. Όμως, τα τελευταία χρόνια η υπεραλίευση και η ρύπανση, ειδικότερα από τα πλαστικά, έχουν πλήξει την ελληνική αλιεία ενώ τα αλιεύματα έχουν μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια κατά 34%!

Έτσι, το 2016 μέσα από την ανησυχία του για την μείωση των ιχθυαποθεμάτων, γεννήθηκε η ιδέα της σχολής αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ με κεντρικό άξονα να εκπαιδεύει τους αλιείς πώς να εξασκήσουν το επάγγελμά τους με έναν πιο οικολογικό τρόπο, να ενισχύει και να δίνει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να μαζέψει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στα οικοσυστήματα να ανακάμψουν.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα
Σήμερα, η ΕΝΑΛΕΙΑ συνεργάζεται με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία, προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή. Έτσι, απομακρύνονται περίπου 12 τόνοι πλαστικού από τη θάλασσα κάθε μήνα!

Επιπλέον, η ΕΝΑΛΕΙΑ μετατρέπει τα πλαστικά PET που συλλέγονται από τη θάλασσα σε προϊόντα ρουχισμού, μέσω μίας εταιρείας μόδας στη Μαδρίτη και επιπλέον δραστηριοποιείται σε 12 ελληνικά λιμάνια και στο Ρίμινι της Ιταλίας.

H βράβευση από τον ΟΗΕ
Στους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βραβεύει ετησίως ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις, συγκαταλέγεται πλέον ο 26χρονος Λευτέρης Αραπάκης. Το εν λόγω βραβείο δίδεται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματός του για το Περιβάλλον (UNEP).

Με το πέρας της πανδημίας και με σύμμαχο το κεφάλαιο εκκίνησης και το mentoring που θα λάβει ως βραβείο από τον ΟΗΕ, ο Λευτέρης σκοπεύει να ενισχύσει την πρωτοβουλία του και ταυτόχρονα να επεκτείνει τη δράση της ΕΝΑΛΕΙΑΣ και σε άλλες αλιευτικές χώρες.


Πηγή
: unric.org, convergences.gr

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.