Επιλογή Σελίδας
  • WE SUPPORT

  • Ενημερωτικές ημερίδες για τη νέα Σύμπραξη Βιο-βασισμένων Εταιρειών στην Ευρώπη (BBI-JU)

    Ιαν 29, 2020 | Bιομάζα

    Ενημερωτικές ημερίδες για τη νέα Σύμπραξη Βιο-βασισμένων Εταιρειών στην Ευρώπη (BBI-JU)

    Ιαν 29, 2020

    Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το BBI-JU (Bio-Based Industries Joint Undertaking) πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ενημερωτική ημερίδα για τη νέα Ευρωπαϊκή σύμπραξη BBI-JU για την ενίσχυση της Βιο-οικονομίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και είχε ως βασικά θέματα:

    • Την παρουσίαση του Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI-JU) και την πρόσκληση του 2020
    • Την παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων από Ελληνικούς φορείς που συμμετέχουν σε έργα BBI-JU
    • Την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία στη χώρα 

    Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και η Δρ. Μαρία ΧριστούλαΠροϊστάμενη της Διεύθυνσης Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας (ΓΓΕΤ), οι οποίοι παρουσίασαν επόμενα βήματα και δράσεις που θα οργανωθούν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα έχουν ως στόχο την προετοιμασία των ελληνικών εταιρειών και ερευνητικών φορέων για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

    Το μεγαλύτερο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στην εκπρόσωπο του BBI-JU, κα Ελένη Ζήκα, η οποία παρουσίασε τους στόχους της νέας Σύμπραξης Βιο-βασισμένων Εταιρειών στην Ευρώπη (BBI-JU), το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας και τον προϋπολογισμό για το 2020. Μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό είχε η παρουσίαση που έκανε η κα Ελένη Ζήκα για τη διαδικασία συμμετοχής και την πρόσκληση για το 2020. Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το BBI-JU, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει και ειδικότερα στην υποστήριξη των ελληνικών φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά έργα.

    Στο πάνελ συζήτησης που διαμορφώθηκε από  ελληνικούς φορείς (εταιρείες, πανεπιστήμια, cluster) που συμμετέχουν σε έργα του BBI-JU ως εταίροι ή συντονιστές από το 2014 μέχρι σήμερα, παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το BBI-JU.

    Την εκδήλωση έκλεισε ο συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κος Βασίλης Λιόγκας, ο οποίος παρουσίασε το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία και υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας μίας εθνικής στρατηγικής για τη Βιο-οικονομία και την ανάγκη σχεδιασμού δράσεων υποστήριξης της Βιο-οικονομίας για τους εθνικούς φορείς.

    Συνολικά περισσότεροι από 60 φορείς συμμετείχαν στην εκδήλωση, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει και τη Βιο-οικονομία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία βιομάζας και τη δημιουργία νέων βιο-προϊόντων, πανεπιστημιακοί φορείς με ερευνητικό αντικείμενο τη βιο-οικονομία, τη βιοχημεία, την διαχείριση αποβλήτων, τη βιοτεχνολογία τρόφιμου, καθώς και ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΚΕΤΑ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΚΑΠΕ, καθώς και σύνδεσμοι σχετικοί με τη βιομάζα και τη Βιο-οικονομία όπως η ΕΛΕΑΒΙΟΜ, ο ΣΕΒΤ και ο HABIO.

    Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ). Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Γιάννη Ταλιανίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου και παρουσιάστηκε η νέα προκήρυξη του BBI-JU για το 2020 από την κα Ελένη Ζήκα, εκπρόσωπο του BBI-JU.

    Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

    Στοιχεια επικοινωνιας:

    SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
    Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
    www.bioenergynews.gr

    γραφτειτε στο newsletter μασ:

    Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.

    Κατεβαστε το περιοδικο:

    Διαβάστε ακόμα:

    Στοιχεια επικοινωνιας:

    SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
    Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
    www.bioenergynews.gr

    γραφτειτε στο newsletter μασ:

    Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.