Η εταιρεία βιοτεχνολογίας που φέρνει την επανάσταση στα βιώσιμα ρούχα, μετατρέποντας τα απόβλητα γάλακτος σε ίνες πρωτεΐνης!
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργικών Τροφίμων, κάθε χρόνο σπαταλάται το 20% των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθιστώντας τα έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές στα απόβλητα τροφίμων και σημαντική πηγή εκπομπών άνθρακα.
Μεγάλο μέρος των αποβλήτων προκύπτει προτού καν το προϊόν φτάσει στον καταναλωτή, αλλά και οι αναπτυσσόμενες χώρες συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάλληλης αποθήκευσης και μεταφοράς, προκαλώντας έτσι περιττές αλλοιώσεις. Η περαιτέρω επιδείνωση της σπατάλης ήρθε με την πανδημία του κορανοϊού, καθώς οι αγρότες αγωνίζονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά λόγω διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς και της έλλειψης οδηγών φορτηγών, αναγκάζοντάς τους να πετάξουν το γάλα τους, λόγω της μικρής διάρκειας ζωής του.
Όταν το γάλα γίνεται ίνες!
Ο Ρόμπερτ Λούο πρωτοεμφανίστηκε με το τεράστιο ζήτημα των γαλακτοκομικών αποβλήτων κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο γαλακτοκομείο του θείου του στην Κίνα όπου ανακάλυψε πολλούς κουβάδες με χαλασμένο γάλα. Έτσι, ίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας Mi Terro, που επανασχεδιάζει το γάλα που έχει περισσέψει σε βιώσιμες ίνες, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν το πλαστικό στη βιομηχανία μόδας, ιατρικής και συσκευασίας.
Η εταιρεία παίρνει το γάλα που περισσεύει από τους γαλακτοπαραγωγούς συνεργάτες της, το ξαφρίζει για να αφαιρέσει τα λίπη πριν από την αφυδάτωση, ώστε να μετατρέψει το υγρό γάλα σε σκόνη. Στη συνέχεια, διαλύεται πάλι και καθαρίζεται για την απομάκρυνση της λεγόμενης «κακής» καζεΐνης –που αποτελεί το 80% της πρωτεΐνης γάλακτος- που έχει λήξει ή έχει χαλάσει. Μόλις αφαιρεθεί η «κακή» καζεΐνη, η υπόλοιπη πρωτεΐνη περιστρέφεται μέσω ενός μηχανήματος για να την στερεοποιήσει σε ίνες. Οι ίνες στη συνέχεια τεντώνονται και περιστρέφονται σε νήματα για την κατασκευή ρούχων.
Αμέτρητες εφαρμογές
Εκτός όμως από ρούχα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε κλινοσκεπάσματα, συσκευασίες τροφίμων, μάσκες προσώπου ή ακόμα και χαρτί υγείας! Η πρώτη έκδοση της διαδικασίας γάλακτος για ρούχα, χρειάστηκε περίπου δύο μήνες για να ολοκληρωθεί, με ένα ποτήρι γάλα να αποφέρει πέντε μπλουζάκια! Η εταιρεία αυτήν τη στιγμή αναπτύσσει τη δεύτερη έκδοση των ινών αποβλήτων γάλακτος, η οποία όπως ισχυρίζονται απαιτεί 60% λιγότερο νερό από το οργανικό βαμβάκι και είναι 100% βιοδιασπώμενη!
Πηγή: convergences.gr, causeartist.com
Στοιχεια επικοινωνιας:
SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr
γραφτειτε στο newsletter μασ:
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.