Interreg CircleMED

Οκτ 7, 2024 | Κυκλική οικονομία

H πρωτοβουλία CIRCLEMED στοχεύει στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας στη Μεσόγειο. Αυτή η περιοχή, γνωστή για τον πλούσιο πολιτισμό της, αντιμετωπίζει σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το CIRCLEMED συγκεντρώνει διάφορους εταίρους υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου του Τορίνο και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg EuroMED.

Η πρωτοβουλία εστιάζει σε διάφορους τομείς:

  1. Συμμετοχή των πολιτών: Ερευνώντας τις καταναλωτικές προτιμήσεις, το έργο προσδιορίζει εμπόδια στην κυκλική οικονομία και αναπτύσσει στρατηγικές για την υπέρβασή τους. Υλοποιούνται επίσης τοπικές πρωτοβουλίες για ευαισθητοποίηση και εμπλοκή του κοινού.
  2. Ανάπτυξη πολιτικής: Το CIRCLEMED αξιολογεί τα υφιστάμενα ρυθμιστικά εμπόδια και σχεδιάζει κατευθυντήριες γραμμές για να ενθαρρύνει τις κυκλικές πρακτικές. Προσφέρει εργαλεία αξιολόγησης των κυκλικών διαδικασιών για επιχειρήσεις και υποστηρικτών λήψης αποφάσεων.
  3. Δίκτυο κυκλικών κόμβων: Δημιουργούνται κόμβοι για συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Οι στόχοι του CIRCLEMED περιλαμβάνουν την αύξηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων, την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω νέων ευκαιριών απασχόλησης και τη μείωση των αποβλήτων και εκπομπών.

Αξιοσημείωτο είναι το καθοριστικό ρόλο του ΕΚΕΤΑ στο έργο, το οποίο υποστηρίζει τις προσπάθειες κυκλικής διακυβέρνησης μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων και της ανάπτυξης στρατηγικών κυκλικών πρακτικών.

Το CIRCLEMED αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο, προσφέροντας ελπίδα για ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Interreg CircleMED και τις δράσεις του, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος.

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.