Επιλογή Σελίδας
  • WE SUPPORT

  • Και το πλαστικό εγένετο αφρός

    Ιούλ 20, 2021 | Κυκλική οικονομία

    Διαδικασία εμπνευσμένη από τη σόδα μετατρέπει βιοδιασπώμενο πλαστικό σε αφρό.

    Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά προϊόντα υποτίθεται ότι είναι καλά για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι ειδικά κατασκευασμένα για να αποσυντίθενται γρήγορα, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Έχοντας αυτό κατά νου, επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία δημιούργησαν έναν καινοτόμο τρόπο για να τους δώσουν μια δεύτερη ζωή. Οι επιστήμονες μετέτρεψαν τα βιοδιασπώμενα μαχαιροπήρουνα σε αφρό.

    Πώς όμως το πλαστικό μετατρέπεται σε αφρό;

    Η νέα διαδικασία επεξεργασίας περιλαμβάνει την τοποθέτηση των βιοδιασπώμενων μαχαιροπήρουνων σε ένα θάλαμο γεμάτο με CO2. Καθώς ανέβαζαν την πίεση στο εσωτερικό του θαλάμου, το αέριο διαλυόταν μέσα στο πλαστικό. Όταν στη συνέχεια η πίεση απελευθερώθηκε, το CO2 διογκώθηκε στο εσωτερικό των μαχαιροπήρουνων, μετατρέποντάς τα σε αφρό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Καντέρμπουρι, η διαδικασία είναι σαν να ανοίγεις ένα κουτάκι σόδας και να απελευθερώνεις ανθρακικό. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι μπορούσε να τροποποιήσει τη διαδικασία για να αλλάξει το τελικό προϊόν.

    Ορισμένες πιθανές εφαρμογές για αυτούς τους ογκώδεις αφρούς περιλαμβάνουν συσκευές επίπλευσης, όπως σημαδούρες και μόνωση τοίχων. Ο αφρός είναι ένα ιδανικό τελικό παιχνίδι για τα ανακυκλωμένα βιοπλαστικά επειδή δεν απαιτούν μεγάλη αντοχή για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους τις περισσότερες φορές, ένα χαρακτηριστικό που διακυβεύεται σημαντικά μέσω της διαδικασίας ανακύκλωσης πλαστικών. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα ευρύτερο φάσμα υλικών.

    Η ομάδα είναι βέβαιη ότι τα ευρήματά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των βιοδιασπώμενων πλαστικών που καταλήγουν στις χωματερές.

     

    Πηγή: www.intelligentliving.com, convergences.gr

    Κατεβαστε το περιοδικο:

    Διαβάστε ακόμα:

    Στοιχεια επικοινωνιας:

    SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
    Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
    www.bioenergynews.gr

    γραφτειτε στο newsletter μασ:

    Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.