Λιγνίτης στα Βαλκάνια: Στο “μικροσκόπιο” η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια

Σεπ 19, 2019 | Βιοκαύσιμο - Μεταφορές

Λιγνίτης στα Βαλκάνια: Στο “μικροσκόπιο” η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια

Σεπ 19, 2019

«Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια» είναι το κεντρικό θέμα του τετραήμερου συνεδρίου, από τις 19-22 Σεπτεμβρίου. Το συνέδριο διοργανώνουν το Cluster «Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας» (CluBE) και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης.

Συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χειρίζονται θέματα και πολιτικές που σχετίζονται με τις βιομηχανικές αλλαγές, τις μεταφορές και την ενέργεια, καθώς και ζητήματα που αφορούν την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του άνθρακα και τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κλιματικά ουδέτερης το 2050.

Στη δυτική Μακεδονία, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων, ο άνθρακας/λιγνίτης που βρίσκεται σε αφθονία αποτελεί σημαντικό τμήμα του ενεργειακού μίγματος της κάθε χώρας. «Αλλά η διαδικασία μετάβασης θα επηρεάσει τις περιφέρειες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα του άνθρακα και που θα πρέπει να μεταβούν τις επόμενες δεκαετίες σε οικονομίες χαμηλών ρύπων» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Νικόλαος Ντάβος, διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στους συμμετέχοντες του συνεδρίου που είναι στελέχη της ΕΕ, επιστήμονες, τεχνοκράτες, στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και πανεπιστημιακοί, επεσήμανε ότι «ο καθένας, εμπνευσμένος από τις καλύτερες πρακτικές, που υπάρχουν στον χώρο του για τις ενέργειες εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εμπειρίες αλληλεπίδρασης που θα μπορούσαν να διαχυθούν στην περιοχή των Βαλκανίων».

«Το συνέδριο για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια είναι ένα τετραήμερο διεθνές συνέδριο, που θα καλύψει θέματα και τεχνολογίες γύρω από την καθαρή ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές της, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις έξυπνες πόλεις, την κυκλική οικονομία, την κινητικότητα, τη διακυβέρνηση, καθώς και την εμπλοκή των πολιτών στον διάλογο για όλα τα παραπάνω θέματα που θα οδηγήσουν την περιοχή των Βαλκανίων στην ανθρακική μετάβαση» κατέληξε.

Η επόμενη μέρα για τη Δυτική Μακεδονία μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Νίκος Σαρρής, αναφέρθηκε στα κίνητρα που οδήγησαν το Επιμελητήριο να συμμετάσχει στην οργάνωση ενός τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος, όπου για πρώτη φορά 65 επιστήμονες, στελέχη της ΕΕ, επιχειρηματίες, πολιτικοί και φορείς της πόλης, θα συζητήσουν για τη μετάβαση σε οικονομίες χωρίς λιγνίτη.

«Είναι ανάγκη να ενημερωθούν οι άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου για το τι πραγματικά θα συμβεί στη Δυτική Μακεδονία μετά την ολική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ» τόνισε.

Συμπλήρωσε δε ότι το ενδιαφέρον του επιμελητηρίου εστιάζεται σε τρεις άξονες: στο «εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της περιοχής, στα χρήματα που θα χρειαστούν για την εξυπηρέτηση ενός τέτοιου εγχειρήματος υποστήριξης της δυτικής Μακεδονίας και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που στο μέλλον θα δημιουργηθούν για την αρωγή αυτού το σχεδίου».

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν νέες τεχνολογικές λύσεις που θα κάνουν τα Βαλκάνια πιο καθαρά και πιο πράσινα, ενώ μέσα από μια οργανωμένη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δουν από κοντά διαφορές εργαλεία και τεχνολογικές λύσεις.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) και έχει την υποστήριξη του Συστήματος Πληροφοριών για τις Έξυπνες Πόλεις της ΕΕ (SCIS) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC).

Το Cluster «Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας» (CluBE) και το ΕΒΕ Κοζάνης φιλοδοξούν το συνέδριο να πραγματοποιείται σε διετή βάση, όπου θα παρουσιάζονται οι νέες διεθνείς πρωτοβουλίες, οι καλές πρακτικές και οι λύσεις σχετικά με την καθαρή ενέργεια, ενώ θα γίνεται και ένας απολογισμός για το έργο, που θα ακολουθήσει με τις διαδικασίες μετάβασης της δυτικής Μακεδονίας σε οικονομία χωρίς λιγνίτη.

Πηγή: tovima.gr

Γραφτείτε στο newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.