Πλαστικά: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο τις προσεχείς εβδομάδες

Ιούν 29, 2020 | Κυκλική οικονομία

Πλαστικά: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο τις προσεχείς εβδομάδες

Ιούν 29, 2020

Η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών, το επικείμενο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, οι ενέργειες που απαιτούνται για τόνωση της ανακύκλωσης, οι πόροι και οι νέες τάσεις στην αγορά τέθηκαν επί τάπητος στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που τόνισε ότι πρέπει να έχουμε μια ισχυρή βιομηχανία πλαστικών με σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς και ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σημείωσε σε παρέμβασή του ότι έχει γίνει εκτεταμένη διαβούλευση για τα πλαστικά μιας χρήσης, στην οποία συμμετείχε και ο ΣΒΠΕ ενώ το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση.

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ,τόνισε ότι χρειάζεται μια βιομηχανία ισχυρή και βιώσιμη ταυτόχρονα με βιώσιμες εργασίες με καλές αμοιβές.

Ο Βασίλης Γούναρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος έχει διαμορφώσει το όραμα του για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, το οποίο εκφράζει την κυκλική οικονομία και την ανάδειξη του πλαστικού ως πολύτιμου πόρου.

Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Γούναρης τονίζοντας ότι η βιομηχανία θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς το νέο μοντέλο, έτσι ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κράτος, με ευρεία παραγωγική βάση και αυτάρκεια στα βασικά προϊόντα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεσμεύτηκε στην τηλεδιάσκεψη για μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Σ.Β.Π.Ε., προκειμένου να συζητηθούν ενδελεχώς οι προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών.

Ο Κ. Αραβώσης ανακοίνωσε μέσω της τηλεδιάσκεψης ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ απάντησε και στις αναφορές ότι το Υπουργείο χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς. «Η ενσωμάτωση της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης κάθε άλλο παρά επικοινωνιακό σκοπό έχει. Έχει γίνει μια εκτεταμένη διαβούλευση για τα πλαστικά μιας χρήσης, στην οποία συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και καταλήξαμε σε 400 προτάσεις, οι οποίες έχουν όλες ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και θα διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες του. Υπάρχουν 17 υποχρεωτικά σημεία, τα οποία θα πρέπει να εναρμονιστούν με την οδηγία. Πέρα από αυτά θα υπάρξουν ακόμη 16 μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στις προτάσεις, που μας απέστειλαν οι φορείς και εφτά σχέδια δράσης τα οποία είναι επιπλέον της οδηγίας» σημείωσε.

Ο κ. Φάμελλος επέμεινε σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιούσε τη βιομηχανία πλαστικών σαν εξιλαστήριο θύμα ή «μαύρο πρόβατο» για να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Πλαστικά Θράκης», Κωνσταντίνος Χαλιορής, σημείωσε ότι η επιτάχυνση της υλοποίησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.