Επιλογή Σελίδας
  • WE SUPPORT

  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «BIOMASS DAY 2025»

    Απρ 14, 2025 | Biomass Day

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «BIOMASS DAY 2025 Σύγχρονη Βιοθερμότητα και Πέλλετ: Τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές ανάπτυξης», που διοργανώθηκε  το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) και το εξειδικευμένο portal Bioenergy News, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΛΕΑΒΙΟΜ ως εκθέτης στην 7η Verde.Tec, στο MEC Παιανίας.

    Σε μια εποχή όπου, πλέον, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί εξελισσόμενη πραγματικότητα, η BIOMASS DAY 2025 ανέδειξε τον ρόλο και τη χρησιμότητα της βιοθερμότητας και των πέλλετ, ως μία τεχνολογικά και οικονομικά αξιόπιστη λύση για την ανανεώσιμη και χαμηλών εκπομπών θέρμανση των νοικοκυριών, καθώς και για την κάλυψη των θερμικών ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

    Μέσα από εξειδικευμένες παρουσιάσεις, case studies και συζητήσεις με κορυφαίους ειδικούς εξετάστηκαν:

    • Η λειτουργία, για πρώτη φορά στη χώρα μας, του δείκτη τιμών λιανικής για τα πέλλετ ξύλου
    • Οι νέες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών αέριων ρύπων και οι τάσεις στη βιώσιμη θέρμανση
    • Τα επιχορηγούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας
    • Η συμβολή της βιοθερμότητας και παραγωγής πέλλετ ως ενεργού κλάδου της κυκλικής βιοοικονομίας και της βιώσιμης δασικής διαχείρισης
    • Οι προοπτικές και προϋποθέσεις ανάπτυξης του κλάδου βιοθερμότητας και πέλλετ μέσα στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα, με βάση τις προβλέψεις και τους στόχους του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δεδομένης και της γενικότερης τάσης εξηλεκτρισμού του κλάδου θέρμανσης.
    • Στην εισαγωγική τοποθέτηση της εκδήλωσης, ο Μανώλης Καραμπίνης, Business Development & Membership Director, Bioenergy Europe / European Pellet Council Manager, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, αποτύπωσε την τρέχουσα κατάσταση, τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τον Ευρωπαϊκό κλάδο βιοθερμότητας, τονίζοντας ότι οι ιδιαίτερα φιλόδοξοι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το 2040 / 2050 είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς την κινητοποίηση όλων των λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης βιοθερμότητας, η οποία προσφέρει μία ώριμη τεχνολογικά και προσιτή οικονομικά λύση, συμπληρωματική του εξηλεκτρισμού στα κτίρια και άμεσα διαθέσιμη για τη βιομηχανία. Παράλληλα, η αξιοποίηση βιομάζας για παραγωγή βιοθερμότητας συνδέεται με την κυκλική βιοοικονομία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων, διαδικασία πλήρως συμβατή με την υπό εξέλιξη σχετική δασική μεταρρύθμιση του ΥΠΕΝ, όπως επίσης και με την αποφυγή καύσης κλαδεμάτων και αγροτικών υπολειμμάτων, στόχο της βιώσιμης γεωργίας που προωθείται από το ΥΠΑΑΤ.

    Η εκδήλωση κινήθηκε γύρω από δύο κεντρικά πάνελ στα οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, επαγγελματίες, εκπρόσωποι της πολιτείας και επιχειρήσεων του κλάδου αξιοποίησης βιομάζας.

    Στο πρώτο πάνελ, με τίτλο «Πέλλετ, Ενεργειακή Αξιοποίηση και Εξηλεκτρισμός Θέρμανσης», που συντονίστηκε από τον Διευθυντή της εφημερίδας «Βραδυνή» και παρουσιαστή του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA» Ιορδάνη Χασαπόπουλο, συμμετείχαν οι: Ζήσης Ιωαννίδης, Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ, Χρήστος Τουρκολιάς, Δρ. Περιβαλλοντικής Οικονομίας από το Τμήμα Ενεργειακού Σχεδιασμού & Παρακολούθησης ΚΑΠΕ και Χρυσούλα Βαΐτση, Γεν. Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ).

    Ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε αναλυτικά όλα τα διαθέσιμα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας του ΥΠΕΝ, παρατηρώντας ότι, από το νέο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2025» στις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και σε ό,τι αφορά στα συστήματα θέρμανσης, επιλέξιμες τεχνολογίες αποτελούν, πλέον, μόνο οι αντλίες θερμότητας και οι λέβητες βιομάζας – πέλλετ ενώ, σε ευθυγράμμιση με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές οδηγίες, οι λέβητες ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) δεν θα επιδοτούνται εφεξής.

    Ο κ. Τουρκολιάς αναφέρθηκε στη συνεισφορά του ΚΑΠΕ κατά την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), όπου προβλέπεται, σχετικά με την σύγχρονη βιοενέργεια, αύξηση της τελικής κατανάλωσης στον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία και συνεισφορά σε ποσοστό έως 26% μέχρι το 2050 στον οικιακό τομέα. Σημείωσε, δε, ότι η αξιοποίηση της βιομάζας πρέπει να γίνεται με ενεργειακά αποδοτικότερο τρόπο, τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης της υλοποίησης εφοδιαστικών αλυσίδων βιομάζας, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να πετύχει τους στόχους του ΕΣΕΚ.

    Η κα Βαΐτση, εκ μέρους του ΠΣΥΠΕΝΕΠ, δήλωσε ότι η παρούσα συγκυρία ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη έργων αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης συμβατικών ορυκτών καυσίμων από τεχνολογίες ανανεώσιμης θέρμανσης, όπως οι αντλίες θερμότητας και τα σύγχρονα συστήματα πέλλετ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενημέρωσης των ενεργειακών επιθεωρητών της χώρας για τις τεχνικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις ένταξης τέτοιων συστημάτων στα κτίρια του οικιακού τομέα.

    Στο δεύτερο πάνελ, με τίτλο «Εξελίξεις, Προϋποθέσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης Εγχώριας Αγοράς Βιοθερμότητας», που συντονίστηκε από τον Δρ. Μηχανολόγο Μηχανικό και επιστημονικό συνεργάτη του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτ. Μακεδονίας (CluBE) Αθανάσιο Λαμπρόπουλο συμμετείχαν οι:  Δημήτρης Βαργιάμης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) και Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Βασίλης Αδαμόπουλος, μέλος Δ.Σ. Alfa Wood Group και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ,  Γιώργος Νικολαΐδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής AXINAR και Μιχάλης-Αλέξανδρος Κουγιουμτζής, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ.

    Ο κ. Βαργιάμης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος για την υποστήριξη του κλάδου θέρμανσης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την έλλειψη ουσιαστικής κατάρτισης και εκπαίδευσης εργατοτεχνικού δυναμικού, καθώς και τον πολύ περιορισμένο αριθμό ελέγχων των εγκαταστάσεων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας -σε θεσμικό επίπεδο φορέων, όπως η ΕΛΕΑΒΙΟΜ, ο ΟΒΥΕ και η ΓΣΕΒΕΕ-, συσπείρωσης και συμμετοχής των παραγωγικών και εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τέτοιους φορείς.

    Ο κ. Αδαμόπουλος υπογράμμισε τις δυνατότητες και προοπτικές συνεισφοράς του εγχώριου κλάδου παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων (πέλλετ και μπρικέτας) στην ενεργειακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές μονάδες παραγωγής πέλλετ σε μικρή κλίμακα, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου, χωρίς όμως να παραγνωρίζονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές.

    Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη σημαντική εμπειρία που απέκτησαν οι μηχανικοί και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις λεβήτων και συστημάτων βιομάζας κατά την περίοδο 2000-2015, ωστόσο σημείωσε ότι οι συνθήκες της αγοράς έχουν μεταβληθεί και οι επιχειρήσεις πρέπει, πλέον, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

    Ο κ. Κουγιουμτζής ανέπτυξε την νέα πρωτοβουλία του δείκτη τιμών λιανικής εγχώριας αγοράς πέλλετ, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα, υπό την αιγίδα της ΕΛΕΑΒΙΟΜ και την επιστημονική υποστήριξη του ΕΚΕΤΑ, στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών άλλων χωρών (π.χ. proPellets Austria). Η μηνιαία καταγραφή του δείκτη τιμών λιανικής των πέλλετ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτήσουν σαφή εικόνα για τη διακύμανση των τιμών και να συγκρίνουν με το ενεργειακό κόστος άλλων καυσίμων της αγοράς.

    Μεταξύ των πάνελ, ο Δρ. Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ Βασίλης Φιλίππου πραγματοποίησε μία συνοπτική παρουσίαση του ερευνητικού  Ευρωπαϊκού προγράμματος PROMOFER για την παραγωγή βιοπλαστικών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στo οποίo συμμετέχει η ΕΛΕΑΒΙΟΜ ως εταίρος, υποστηρίζεται από το Circular Bio-based Europe Joint Undertaking και τα μέλη του, αποτελώντας ένα απτό παράδειγμα αξιοποίησης βιομάζας εκτός της βιοενέργειας και μέσα στο πλαίσιο της κυκλικής βιοοικονομίας.

    Η φετινή 8η έκδοση της κορυφαίας εκδήλωσης BIOMASS DAY απευθύνθηκε και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλου του φάσματος  επαγγελματιών του χώρου βιοθερμότητας, επιχειρηματιών, παραγωγών, εμπόρων, εγκαταστατών, θερμοϋδραυλικών, επιστημόνων, μηχανικών, ενεργειακών επιθεωρητών και ιδιωτών που αναζητούν βιώσιμες λύσεις θέρμανσης, ενώ αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία δικτύωσης και διαλόγου για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν η βιοθερμότητα και τα πέλλετ να διατηρηθούν ως ένα υπολογίσιμο και αξιόπιστο μέρος της λύσης κατά την πορεία απορυκτοποίησης του τομέα θέρμανσης και παραγωγής ανανεώσιμης και κλιματικά ουδέτερης θερμότητας.

    Την εκδήλωση BIOMASS DAY 2025 συντόνισε ο Νίκος Δαμάτης, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης και Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ.

    Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της εκδήλωσης θα βρίσκονται σύντομα αναρτημένα στο κανάλι YouTube του Bioenergy News και της ΕΛΕΑΒΙΟΜ.

    Πριν την εκδήλωση BIOMASS DAY 2025, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, η οποία ανέδειξε τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

    Το Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές και συντονιστές των πάνελ, τους συμμετέχοντες, τα μέλη και συνεργάτες, καθώς και τους διοργανωτές από τον όμιλο T-Press της ιδιαίτερα επιτυχημένης 7ης διεθνούς έκθεσης τεχνολογιών περιβάλλοντος Verde.tec, για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και για την τιμητική βράβευση που έλαβε στο πλαίσιο των Greek Green Awards 2025.

    Επόμενη ευκαιρία συνάντησης του κλάδου βιώσιμης αξιοποίησης βιομάζας θα υλοποιηθεί εντός της Forward Green Expo 2025 στη ΔΕΘ Helexpo από 13/3 έως 15/3/2025, όπου η ΕΛΕΑΒΙΟΜ συμμετέχει τόσο ως εκθέτης (Περίπτερο 15-Stand D12A) όσο και ως διοργανωτής του “Pellet Connect Workshop” το Σάββατο 15/3, 12:00-14:00.

    Φωτογραφίες της εκδήλωσης BIOMASS DAY 2025: https://hellabiom.gr/apologismos-biomass-day-2025-poy-diorganothike-apo-tin-eleaviom-sto-plaisio-tis-7is-verde-tec/

    Κατεβαστε το περιοδικο:

    Διαβάστε ακόμα:

    Στοιχεια επικοινωνιας:

    SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
    Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
    www.bioenergynews.gr

    γραφτειτε στο newsletter μασ:

    Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.