Υπολογίζεται ότι 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα πετιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο, το 90% των οποίων περιέχει μη βιοδιασπώμενα πλαστικά φίλτρα. Η επανεπεξεργασία τους σε μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών και μαξιλαριών, είναι το πνευματικό παιδί του επιχειρηματία Naman Gupta.
Στο εργοστάσιό του στα περίχωρα του Νέου Δελχί, μια γυναικεία ομάδα διαχωρίζει χειροκίνητα τα αποτσίγαρα σε ίνες, χαρτί και υπολείμματα. Το χαρτί μετατρέπεται σε πολτό, αναμιγνύεται με ένα οργανικό συνδετικό υλικό και μετατρέπεται σε καύσιμο αντικουνουπικό. Η ίνα καθαρίζεται και λευκαίνεται με οργανικά χημικά που εξουδετερώνουν τις τοξίνες της. Το λευκό γέμισμα που προκύπτει χρησιμοποιείται σε μαλακά παιχνίδια και μαξιλάρια.Η εταιρεία Code Effort, έχει ανακυκλώσει μέχρι στιγμής πάνω από 300 εκατομμύρια αποτσίγαρα από τους δρόμους της πόλης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σχεδόν 267 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 30% του ενήλικου πληθυσμού της Ινδίας, είναι χρήστες καπνού και τα αποτσίγαρα ρυπαίνουν τους αστικούς δρόμους όπου τα γενικά πρότυπα καθαριότητας είναι ανεπαρκή. Πολλά από αυτά καταλήγουν στους ωκεανούς μας και στις παραλίες με καταστροφικές συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον. Ενώ, τα φίλτρα των τσιγάρων κατασκευάζονται από μη βιοδιασπώμενες ίνες οξικής κυτταρίνης, οι οποίες διασπώνται σε μικροπλαστικά και καταλήγουν να καταναλώνονται από τη θαλάσσια ζωή και τα πτηνά.
Στην Ευρώπη, εταιρείες όπως η γαλλική MéGo! έχουν επίσης βρει εφευρετικούς τρόπους να επαναχρησιμοποιούν τα αποτσίγαρα, ανακυκλώνοντάς τα σε έπιπλα όπως τραπέζια και παγκάκια.
Πηγή: euronews