Το λιανεμπόριο εφαρμόζει καινοτόμες εναλλακτικές αντί για τα πλαστικά μιας χρήσης

Φεβ 18, 2022 | Κυκλική οικονομία

Προς ένα κυκλικό σύστημα επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών οδεύει το λιανεμπόριο με τις μεγάλες αλυσίδες και τις πολυεθνικές να κάνουν την αρχή.

Μάλιστα, όταν η Walmart λάνσαρε τη νέα υπηρεσία παράδοσης ειδών παντοπωλείου, έκανε ένα τολμηρό πείραμα: οι πελάτες θα άφηναν έναν άγνωστο να μπει στα σπίτια τους για να παραδώσει γάλα, αυγά και άλλα προϊόντα προκειμένου να οδηγηθούν απευθείας στο ψυγείο.

Τώρα που η υπηρεσία InHome επεκτείνεται, η εταιρεία δοκιμάζει εάν η ίδια και πελάτες της μπορούν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση από πλαστικές σακούλες μίας χρήσης και άλλα είδη συσκευασίας μιας χρήσης που καταλήγουν στα σπίτια των αγοραστών — και τελικά, στη χωματερή.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Walmart αντάλλαξε τσάντες μιας χρήσης με τσάντες που συνέλεξε, έπλυνε και χρησιμοποίησε ξανά για τη συνδρομητική της υπηρεσία.

Το πιλοτικό έργο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί σε ένα μόνο κατάστημα κοντά στην περιοχή του μετρό της Νέας Υόρκης, αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Walmart να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να κινηθεί προς επαναχρησιμοποιήσιμες, ανακυκλώσιμες ή βιομηχανικά κομποστοποιήσιμες συσκευασίες για τις ιδιωτικές της μάρκες και να μηδενίσει τα απόβλητα της στις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και τον Καναδά έως το 2025.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Walmart σχεδιάζει να δοκιμάσει εναλλακτικές λύσεις έναντι του πλαστικού μιας χρήσης για παραλαβή στο πεζοδρόμιο και παράδοση στο σπίτι, δήλωσε η Jane Ewing, ανώτερη αντιπρόεδρος βιωσιμότητας της Walmart. Αυτές οι υπηρεσίες είναι ταχέως αναπτυσσόμενοι τομείς της επιχείρησης παντοπωλείου της Walmart, αφού οι αγοραστές συνήθισαν αυτό τον τρόπο αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μέχρι το τέλος αυτού του έτους, η Walmart σχεδιάζει να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας παράδοσης InHome από 6 εκατομμύρια σε 30 εκατομμύρια νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους μήνες, η εταιρεία οραματίζεται ότι εκατομμύρια πελάτες θα παραλαμβάνουν το γάλα, τα ζυμαρικά και προϊόντα στην κουζίνα ή στο γκαράζ με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Οι τσάντες για το πιλοτικό InHome κατασκευάζονται από την Returnity, μια εταιρεία που προσπαθεί να μετακινήσει τους λιανοπωλητές και τις επωνυμίες καταναλωτικών προϊόντων μακριά από κουτιά και σακούλες μιας χρήσης και προς ένα κυκλικό σύστημα συσκευασίας που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ο Mike Newman, Διευθύνων Σύμβουλος της Returnity, εκετιμά ότι για να λειτουργήσει το μοντέλο, η επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία πρέπει να έχει νόημα οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε συσκευασίες που χρησιμοποιούνται συχνά, σχεδιασμένες με ανακυκλωμένα πλαστικά ή άλλα βιώσιμα υλικά, με ποσοστό επιστροφής άνω του 92%. Με το πρόγραμμα της Walmart, όπως ανέφερε, το ποσοστό επιστροφής ήταν σχεδόν 100%.

Άλλες εταιρείες, όπως η Estee Lauder, η New Balance και η Rent the Runway, αναζητούν επίσης τρόπους να μετακινηθούν σε ένα κυκλικό σύστημα επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών.

Με πληροφορίες από CNBC

Πηγή: insider.gr

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.