Τις σημαντικές αναξιοποίητες δυνατότητες αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης βιομεθανίου, βιοαερίου και βιομάζας στην Ελλάδα, παρουσίασε ο Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος έργων βιοαερίου και βιομεθανίου, του τμήματος βιομάζας του ΚΑΠΕ, συμμετέχοντας στο 4ο Power & Gas Forum.
Αρχικά αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει η ΕΕ, στα πλαίσια του REPowerEU, όπου προβλέπονται 35 bcm βιομεθανίου μέχρι 2030, για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου, σε σχέση με τα 3,5 bcm που είναι αυτή τη στιγμή η παραγωγή. Αυτό για να πραγματοποιηθεί απαιτεί 5.000 νέες μονάδες, με εκτιμώμενο κόστος τα 83 δισ ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του 2021 υπήρχαν βιοαέριο 18.843 σταθμοί βιοαερίου που παράγουν 15 bcm και 1.067 βιομεθανίου, με ετήσια παραγωγή 3,5 bcm και εκτιμώμενη ισχύ τα 3,71 GW. Πρώτες χώρες σε δυνσμικό βιομεθανίου είναι η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ για την Ελλάδα εκτιμάται 0,4 bcm ,
Στη συνέχεια, ο κ. Ζαφείρης παρουσίασε συνοπτικά πως γίνεται η διαδικασία παραγωγής του βιομαθανίου, από μονάδες βιοαερίου, αφαιρώντας το διοξείδιο του άνθρακα.
Όπως σημείωσε, από 1989 το ΚΑΠΕ, διερευνά τοπικές πηγές ειδικά βιομάζας, που είναι πολύ σημαντικές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ’ αυτό έχουν τα παραδείγματα που απαρίθμησε. Ενδεικτικά, το παράδειγμα, όπου η κοπριά 4 αγελάδων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας μίας κατοικίας.
Συγκεκριμένα, για το 2022 το θεωρητικό δυναμικό της Ελλάδας σε βιομάζα, φτάνει τα 30 εκατ. τόνους. Επιπλέον τη δεδομένη στιγμή η ισχύς παραγωγής φτάνει τα 103 MW, η ενέργεια καυσίμου τη 1 TWh και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις 397,4 GWh.
O κ. Ζαφείρης κατέληξε αναδεικνύοντας τις σημαντικές προοπτικές, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ για 1,5-1,7 TWh, με αναβάθμιση των 45 υπαρχόντων μονάδων βιομαθανίου και εγκατάσταση 35 νέων, με καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου δυναμικού, που μπορεί να καλύψει τις 11 TWh ετησίως.
Πηγή: energypress.gr