Επιλογή Σελίδας
  • WE SUPPORT

  • Χρηματοδότηση 30,9 εκατ. ευρώ για τη ΜΕΑ του νέου πάρκου κυκλικής οικονομίας Ηρακλείου Κρήτης

    Φεβ 19, 2021 | Κυκλική οικονομία

    Χρηματοδότηση 30,9 εκατ. ευρώ για τη ΜΕΑ του νέου πάρκου κυκλικής οικονομίας Ηρακλείου Κρήτης

    Φεβ 19, 2021

    Στα πλαίσια του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης ΑΣΑ προτάθηκε από τον Διαδημοτικό Φορέα Διαχείρισης ΕΣΔΑΚ, ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) Ηρακλείου και η μετεξέλιξή της σε μια Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με συμπληρωματική υποδομή την επέκταση του ΧΥΤΥ Ηρακλείου.
    Ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης της κατασκευής της ΜΕΑ και της επέκτασης του ΧΥΤΥ και των υποστηρικτικών δράσεων, ανέρχεται στο ποσό των 30,92 εκ € συμπ. ΦΠΑ.

    Το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) αναπτύσσεται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» στην Δ.Ε. Νέας Αλικαρνασσού και αποτελεί το έργο «καρδιά» του νέου Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου. Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, που είναι σε φάση παράλληλης σταδιακής υλοποίησης, αποτελείται εκτός από το έργο της ΜΕΑ, από διακριτά υποέργα που θα υλοποιούνται σταδιακά έως το 2025, όπως το νέο Κεντρικό Πράσινο Σημείο, το νέο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, το νέο πάρκο πρασίνου με διαδρομές για ψυχαγωγία και ποδήλατο καθώς και βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης, το υφιστάμενο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και το νέο αναβαθμισμένο και εκσυγχρονισμένο Αμαξοστάσιο του Δήμου Ηράκλειου.

    Η εταιρεία ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων, www.epta.gr, εκπόνησε το Master Plan του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, την Περιβαλλοντική, Τεχνική Μελέτη και τον Φάκελο Χρηματοδότησης του έργου της ΜΕΑ Ηρακλείου.

    Η Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) θα μπορεί να επεξεργάζεται 59.200 tn/έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (υπολειπόμενα σύμμεικτα ΑΣΑ) και αποτελείται από τα παρακάτω 5 τμήματα:
    – Υποδοχής, και προεπεξεργασίας εισερχόμενων
    – Βιολογικής επεξεργασίας οργανικού κλάσματος
    – Μηχανικής διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και μετεπεξεργασίας
    – Θερμικής ξήρανση , δεματοποίησης
    – Αποθήκευσης και πελλετοποίησης

    Η μονάδα θα παράγει 10 προϊόντα (σιδηρούχα μέταλλα, μη σιδηρούχα μέταλλα. Ανάμικτο χαρτί, χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, πλαστικά PE, πλαστικό PET, πλαστικά PVC, Γυαλί, απορριμματογενές καύσιμο και Pellet καυσίμου). Το υπόλειμμα που θα προκύπτει από την μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων Ηρακλείου θα οδηγείται για ταφή στο κύτταρο της επέκτασης του ΧΥΤΥ Ηρακλείου (Πέρα Γαλήνων).

    Στοιχεια επικοινωνιας:

    SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
    Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
    www.bioenergynews.gr

    γραφτειτε στο newsletter μασ:

    Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.

    Κατεβαστε το περιοδικο:

    Διαβάστε ακόμα:

    Στοιχεια επικοινωνιας:

    SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
    Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
    www.bioenergynews.gr

    γραφτειτε στο newsletter μασ:

    Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.