Bioeconomy & Bioenergy Forum 2021

«Βιοενέργεια και Βιοοικονομία: Ρόλοι & Προκλήσεις καθ’ οδόν προς την κλιματική ουδετερότητα – Εορτασμός της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας (Bioenergy Day Greece)»

}

Παρασκευή 03/12/2021,

16:00 – 18:45

Διαδικτυακή

Εκδήλωση
}

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, 16:00 - 18:45

Διαδικτυακή Εκδήλωση

Θεματολογία Ημερίδας:

Στόχος – Επισκόπηση της Ημερίδας

Ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, η δέσμη μέτρων “Fit for 55” για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 55% μέχρι το 2030 συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για τη διόρθωση της πορείας προς την ουδετερότητα άνθρακα, προωθώντας περαιτέρω τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τη δυνατότητα αποθήκευσης άνθρακα, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση, διορθώνοντας την ενεργειακή φορολογία και ενισχύοντας τα  μηνύματα υποστήριξης για την σταδιακή απαλλαγή από τον άνθρακα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Η βιώσιμη βιοενέργεια αποτελεί τη μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην Ευρώπη και αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων προς την κλιματική ουδετερότητα.

Την ίδια στιγμή, η μετάβαση σε μια νέα βιώσιμη πραγματικότητα κυκλικής βιοοικονομίας καλεί για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε, μέχρι τον τρόπο που μετακινούμαστε και διαχειριζόμαστε τα απόβλητα των δραστηριοτήτων μας.  

Τρεις βασικοί άξονες

Με αρωγό την διαρκώς εμπλουτιζόμενη επιστήμη της βιοτεχνολογίας, η αξιοποίηση ανανεώσιμων βιολογικών πόρων, σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες αειφορίας και μετατροπής αυτών των πόρων και ροών σε βιοβασισμένα υλικά και προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως βιολογικά προϊόντα, βιοϋλικά, βιοπλαστικά και βιοενέργεια, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς και επιδιώκει προοδευτικά ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα και εύρος εφαρμογών.

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση των τριών Bioenergy Webinars που προηγήθηκαν μέσα στο 2021 (σε Βιοηλεκτρισμό, Βιοκαύσιμα και Βιοθερμότητα), η 6η έκδοση της καθιερωμένης ετήσιας συνάντησης του κλάδου Βιομάζας BIOMASS DAY” παρουσιάζεται και πάλι σε ψηφιακή πλατφόρμα, από κοινού και φέτος μαζί με την 3η συνδυαστική εκδήλωση Βιοοικονομίας και Βιοενέργειας Bioeconomy & Bioenergy Forum”. Κατά την διαδικτυακή μας συνάντηση παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις των αντίστοιχων τομέων σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέσα στο πλαίσιο που χαράζει για τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή στρατηγική και οι σύγχρονες νομοθετικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.

Παρουσιάσεις
Εκδήλωσης:

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Εορτασμός Ημερών Βιοενέργειας 2021

Χαιρετισμός εκ μέρους Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ και Προέδρου κ. Αντώνη Γερασίμου & εισαγωγή σε European Bioenergy Day & Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας

Απαραίτητες δεξιότητες για την αγορά εργασίας μίας σύγχρονης Βιοοικονομίας

Χαιρετισμός κας. Κωνσταντίνας Κοτταρίδη, Διευθύντριας ΠΜΣ & Εργαστηρίου «Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» Πανεπιστημίου Πειραιώς

KEYNOTE SPEAKER

Χαιρετισμός κας. Μαρίας Σπυράκη, Ευρωβουλευτή ΕΛΚ-ΝΔ, Εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη «Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων του Μεθανίου»

Συντονιστές Εκδήλωσης:

  • κα. Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Οικονομολόγος – Αν. Καθ. Οικονομικών Διευθύντρια ΠΜΣ & Εργαστηρίου «Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και
    Βιώσιμη Ανάπτυξη» Πανεπιστημίου Πειραιώς
  • κ. Μανώλης Καραμπίνης, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, Μέλος Δ.Σ. Bioenergy Europe
  • κ. Νίκος Δαμάτης, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας – ΕΛΕΑΒΙΟΜ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η: ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

«Βιοηλεκτρισμός και βιοθερμότητα στην Ελλάδα: Πρόσφατες εξελίξεις»

κ. Μανώλης Καραμπίνης, Χημικός Μηχανικός MSc, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, Μέλος Δ.Σ. Bioenergy Europe

«Βιοκαύσιμα από ενεργειακές καλλιέργειες»

κα. Μυρσίνη Χρήστου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη Τμήματος Βιομάζας ΚΑΠΕ

«Το Βιομεθάνιο  ως Ανανεώσιμο Αέριο και αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής»

κ. Χρήστος Ζαφείρης, Γεωπόνος MSc, Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ – Υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου & Βιομεθανίου 

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η: ΑΝΑΔΥΣΗ & ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«Connecting the international bio-based value chain»
(Παρουσίαση στα αγγλικά)

κ. Paul MacDonald, Partner & Chief Community Officer, Bio Market Insights

«Η σημασία της Βιοτεχνολογίας στην εδραίωση του διεθνούς και ελληνικού κλάδου της Βιοοικονoμίας»

Δρ. Κωνσταντίνος Βοργιάς, Καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας ΕΚΠΑ

«Πλαστικά και Βιομάζα σε μία κυκλική οικονομία»

Δρ. Ηλέκτρα Παπαδοπούλου, Χημικός, Ελληνικό Φόρουμ Βιοοικονομίας – Greek Bio-Economy Forum

«Βιοαπόβλητα ξενοδοχειακού κλάδου: Διαχειριστική επιβάρυνση ή ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα και βιοοικονομία;»

κ. Φώτης Κοκοτός, Civil & Environmental Engineer, MSc, Member of Board Elounda S.A. Hotels & Resorts

Ομιλητές
Εκδήλωσης:

Μαρία Σπυράκη

Μαρία Σπυράκη

Ευρωβουλευτής ΕΛΚ-ΝΔ, Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη «Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων του Μεθανίου»

Αντώνης Γερασίμου

Αντώνης Γερασίμου

Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ

Κωνσταντίνα Κοτταρίδη

Κωνσταντίνα Κοτταρίδη

Διευθύντρια ΠΜΣ & Εργαστηρίου «Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» Πανεπιστημίου Πειραιώς

Μανώλης Καραμπίνης

Μανώλης Καραμπίνης

Χημικός Μηχανικός MSc, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, Μέλος Δ.Σ. Bioenergy Europe

Νίκος Δαμάτης

Νίκος Δαμάτης

Μηχ/κός Παραγωγής & Διοίκησης, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ)

Μυρσίνη Χρήστου

Μυρσίνη Χρήστου

Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη Τμήματος Βιομάζας ΚΑΠΕ

Χρήστος Ζαφείρης

Χρήστος Ζαφείρης

Γεωπόνος MSc, Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ - Υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου & Βιομεθανίου

Paul MacDonald

Paul MacDonald

Partner & Chief Community Officer, Bio Market Insights

Δρ. Κωνσταντίνος Βοργιάς

Δρ. Κωνσταντίνος Βοργιάς

Καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας ΕΚΠΑ

Δρ. Ηλέκτρα Παπαδοπούλου

Δρ. Ηλέκτρα Παπαδοπούλου

Χημικός, Ελληνικό Φόρουμ Βιοοικονομίας – Greek Bio-Economy Forum

Φώτης Κοκοτός

Φώτης Κοκοτός

Civil & Environmental Engineer, MSc, Member of Board Elounda S.A. Hotels & Resorts

Ευρωπαϊκή & Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας:

Η Βιοενέργεια ως μία πρωταρχική και ιδιαίτερα σημαντική μορφή ενέργειας, η οποία αξιοποιεί μέσα στο πλαίσιο της Βιοοικονομίας ανανεώσιμους πόρους και οργανικά υπολείμματα και απόβλητα, προβάλλεται μέσω της πανευρωπαϊκής ενημερωτικής εκστρατείας “European Bioenergy Day” η οποία αναδεικνύει την συμβολή και το μερίδιο της Βιοενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε., όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η εκστρατεία έχει σχεδιαστεί από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιοενέργειας “Bioenergy Europe” και μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ευρώπη τόσο από εθνικούς όσο και από διεθνείς εταίρους, υποστηρίζοντας την πεποίθηση ότι η Βιοενέργεια είναι κάτι περισσότερο από μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αποτελεί επίσης ένα αξιόπιστο μονοπάτι που θα οδηγήσει την Ευρώπη στην επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρότερες μορφές παραγωγής ενέργειας στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Europe from November 13th & Greece from December 2nd will run on bioenergy!

Χορηγοί &
Συντελεστές:

Υπο την Αιγιδα:

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ:

Χορηγοι επικοινωνιας:

Διοργανωτης:

* Η παρούσα εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας» και των πανευρωπαϊκών ενημερωτικών εκστρατειών “European Bioenergy Day” & “Switch4Air”, καθώς και μέσα στο πλαίσιο  των δραστηριοτήτων των έργων AgroBioHeat (Α.Σ. 818369), BIOFIT (Α.Σ. 817999), RE4Industry (Α.Σ. 952936) και BECOOL (Α.Σ  744821) από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Η Εκδήλωση υποστηρίζεται παράλληλα από το Εργαστήριο και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Copyright 2021 – Created by: www.shape.com.gr

Copyright 2021 – Created by: _Pinged