Ένα οικολογικό σπίτι από απορρίμματα στην Ισπανία

Οκτ 21, 2021 | Κυκλική οικονομία

Ένα ζευγάρι στη νότια Ισπανία αποφάσισε να φτιάξει ένα διαφορετικό σπίτι!
Όταν η Laura και ο Dave μετακόμισαν για πρώτη φορά στην Ισπανία το 2002, ζούσαν σε ένα παραδοσιακό αγροτικό σπίτι, ένα cortijo, που είναι χαρακτηριστικό της νότιας Ισπανίας. Ανακαίνισαν το χώρο μαζί με οικοδόμους, αποκτώντας δεξιότητες και εμπειρία που θα τους ήταν χρήσιμες για την επόμενη κατασκευή τους. 

Ψάχνοντας για έναν αρχιτέκτονα που θα μπορούσε να χτίσει ένα οικολογικό σπίτι το ζευγάρι έπεσε πάνω στα Earthships! Εκείνη την εποχή τα Earthships ήταν μια αρκετά άγνωστη ιδέα, που συναντάται κυρίως στις ΗΠΑ, όπου εδρεύει ο δημιουργός του κινήματος Michael Reynolds.

Τι είναι το Earthship;

Το όνομα Earthship επινοήθηκε από τον αρχιτέκτονα, Michael Reynolds, ως μια ιδέα του να ζεις σε ένα σπίτι όπως θα ζούσες σε ένα πλοίο, οπότε όταν βρέχει κάνεις όσα πράγματα χρειάζονται νερό, όταν έχει ηρεμία, καθαρίζεις το σκάφος και αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες εν γένει μαθαίνεις να προσαρμόζεις και τις καθημερινές σου ανάγκες.

Τα Earthships έχουν γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία. Είναι σχεδιασμένα γύρω από έξι βασικές ανθρώπινες ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν μέσω μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης κατασκευής.

Αυτές είναι οι εξής:

Ενέργεια – χρησιμοποιώντας θερμική ή ηλιακή θέρμανση και ψύξη, καθώς και ηλιακή και αιολική ηλεκτρική ενέργεια

Διαχείριση αποβλήτων – επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σκουπιδιών στην κατασκευή

Επεξεργασία λυμάτων – μέσω ενός αυτόνομου συστήματος επεξεργασίας λυμάτων και νερού

Στέγαση – κατασκευή με φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά

Καθαρό νερό – συγκομιδή και αποθήκευση βρόχινου νερού

Τρόφιμα – οργανική παραγωγή τροφίμων επί τόπου

Ο Dave εξηγεί τη διάταξη νερού που διαθέτει το Earthship τους, ως παράδειγμα του πόσο έξυπνα είναι κατασκευασμένα αυτά τα κτίρια.

“Συλλέγουμε το νερό από την οροφή και το αποθηκεύουμε σε δεξαμενές”, λέει, “και το όλο πράγμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε όλα να λειτουργούν με τη βαρύτητα, για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και αντλιών”.

Αυτό σημαίνει ότι το ντους τους είναι τοποθετημένο ψηλότερα στο Earthship από άλλα μέρη του σπιτιού τους, ώστε να παίρνει πρώτο το καθαρό νερό. Στη συνέχεια, τα απόβλητα από το ντους ρέουν στον εσωτερικό φυτευτή τους – ο οποίος με τη σειρά του αξιοποιεί τη δύναμη καθαρισμού των φυτών.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η Laura και ο Dave υπολόγισαν πόση ποσότητα νερού θα χρειάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – και στη συνέχεια κατασκεύασαν μια περιοχή για τη συλλογή του βρόχινου νερού στην κορυφή του σπιτιού τους. Αυτό σήμαινε επίσης ότι έπρεπε να ληφθεί υπόψη πόσο σπάνιες είναι οι βροχοπτώσεις στην Αλμερία, όπου ζουν τώρα.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς το ζευγάρι ζει σε αρμονία με τη φύση, χρησιμοποιώντας ακόμη και πέτρες χαλαζία ως μέρος του συστήματος φιλτραρίσματος για τον καθαρισμό του νερού. Η ενσωμάτωση των στοιχείων είναι ένα τεράστιο μέρος του κινήματος Earthship και βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σχεδιασμού.

Πηγή: euronewsgreen, convergences.gr

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.