Επιστήμονες στο University of Colorado Boulder χρησιμοποίησαν βιογενετικό ασβεστόλιθο που προέρχεται από φύκια για να συνθέσουν τσιμέντο, το συστατικό του μπετόν με το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Ο βιογενετικός ασβεστόλιθος παράγεται φυσικά, μέσα από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αυτό που κάνει το τσιμέντο στο οποίο χρησιμοποιείται να έχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα είναι ότι, όταν ο ασβεστόλιθος καίγεται για να μετατραπεί σε τσιμέντο, εκπέμπει ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα ίση ή μικρότερη αυτής που χρησιμοποίησαν τα φύκια στη φωτοσύνθεσή τους. Υπολογίζεται πως ο ασβεστόλιθος από φύκια μπορεί να μειώσει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που καταλήγει στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο κατά 2 γιγατόνους και να εγκλωβίσει 250 εκατομμύρια επιπλέον τόνους.
Ο βιογενετικός ασβεστόλιθος έχει την ίδια όψη, την ίδια υφή και την ίδια συμπεριφορά με ασβεστόλιθο που έχει προέλθει από λατομείο και οι ΗΠΑ έχουν αρκετές λίμνες, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις οικοδομικές ανάγκες της χώρας μόνο με αυτό το υλικό.
Η παραγωγή τσιμέντου είναι αυτή τη στιγμή υπεύθυνη για 8% της των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να μειωθεί το ποσοστό αυτό οι αρχιτέκτονες μπορούν να σχεδιάσουν κτίρια που απαιτούν λιγότερο ή και καθόλου μπετόν για να χτιστούν ή να ξεκινήσουν να λαμβάνουν υπόψη εναλλακτικές, όπως αυτή από το CU Boulder ή το πρότζεκτ της εταιρείας Carbicrete από τον Καναδά, που χρησιμοποιεί τη σκουριά από την παραγωγή χάλυβα για να δημιουργήσει ένα προϊόν παραπλήσιο του τσιμέντου με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα.
Πηγή: convergences.gr