Grape Store: Μια ελληνική βιώσιμη επιχείρηση ανοίγει τον ασκό του κρασιού

Δεκ 8, 2022 | Κυκλική οικονομία

Το Grape Store δεν είναι μια συνηθισμένη κάβα, καθώς όλο το εσωτερικό του καταστήματος έχει φτιαχτεί από επαναχρησιμοποιημένα ξυλοκιβώτια οινοποιίας ενώ η νοοτροπία του αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε το κρασί στην καθημερινότητά μας.

Η βασική ιδέα πίσω από το Grape Store είναι η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας κρασιού. Οι ιδιοκτήτες Βασίλης και Ραλλού, είναι δύο νέοι επιστήμονες, οι οποίοι μόλις πέρσι πήραν την μεγάλη απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το brand τους είναι βασισμένο στην ιδέα της βιωσιμότητας και έρχεται να μας συστήσει εξαιρετικά κρασιά μικρών οινοποιείων σε συσκευασία ασκού.

Ο Βασίλης μας εξηγεί πως η παραγωγή και η εμπορία κρασιών είναι στην ουσία μια οικογενειακή παράδοση 22 χρόνων, που τους εξοικείωσε από νωρίς με τον κόσμο της αμπελουργίας και της οινοποσίας. Το μετέπειτα ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο, η Ραλλού ως Χημικός Μηχανικός και ο Βασίλης ως Γεωπόνος,  ήρθε ως επιστέγασμα αυτής της σχέσης επιτρέποντάς τους να εμβαθύνουν τεχνικά και αισθητικά στον κόσμο του κρασιού.

Το Grape Store άνοιξε στην Αγία Παρασκευή στο τέλος του 2020 και αποτελεί τον έναν από τους τρείς βασικούς πυλώνες του Grape, το οποίο είναι μια ευρύτερη πλατφόρμα δράσεων που δημιουργείτε σταδιακά. Τα βασικά του στοιχεία έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα στον χώρο του κρασιού, την ανάπτυξη και προώθηση του Ελληνικού Αμπελώνα αλλά και με την εκμάθηση και επικοινωνία των ελληνικών κρασιών. 

“Το Grape Store αντιπροσωπεύει την ανεπιτήδευτη απόλαυση του κρασιού. Προσεγγίζουμε το κρασί όχι με σνόμπ διάθεση αλλά με έναν τρόπο που προσπαθεί να το κάνει προσβάσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει, να δοκιμάσει και να μοιραστεί”, όπως μας λέει ο Βασίλης. Το Grape Store λειτουργεί σαν μια ζωντανή λίστα κρασιών, που συνεχώς μεγαλώνει προσθέτοντας νέες ετικέτες του ελληνικού και ξένου αμπελώνα από τα πιο μικρά, τοπικά οινοποιεία μέχρι τα πιο διάσημα.

Ο Βασίλης μας εξηγεί πως το Grape Store λειτουργεί σαν taproom του καινοτόμου project Grape Box, όπου μπορεί κανείς  να βρει 52 βρυσάκια από τα οποία μπορεί να δοκιμάσει και να γεμίσει το μπουκάλι του. Η καινοτομία του project Grape Box βρίσκεται στο γεγονός πως για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν κρασιά υψηλών τεχνικών προδιαγραφών σε συσκευασία bag-in-box – ή όπως θα λέγαμε στα ελληνικά σε ασκό!

Στόχος του καινοτόμου αυτού project είναι η προσφορά κρασιών υψηλής ποιότητας σε μια βολικότερη, οικολογικότερη και οικονομικότερη συσκευασία για τον καταναλωτή, η οποία προστατεύει τα κρασιά από το οξυγόνο και το φως μέχρι και την τελευταία σταγόνα. Σύμφωνα, με διεθνείς μελέτες – όπως μας ενημερώνει ο Βασίλης – αποδεικνύεται πως η συσκευασία bag-in-box, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα έως κα 50% σε σχέση με την γυάλινη φιάλη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απολαμβάνουμε το κρασί μας εύκολα, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Η βιωσιμότητα είναι μια σφαιρική φιλοσοφία η οποία δεν αναφέρεται μόνο στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως πολλοί θεωρούν λανθασμένα. Έχει κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις και στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος το οποίο συνεχώς αυτοτροφοδοτείται ελαχιστοποιώντας τις απώλειες του και βελτιστοποιώντας την απόδοση του. Όταν στήνεις μια νέα επιχείρηση δεν κάνεις απλώς ένα οικονομικό προσχέδιο, αλλά καλείσαι να απαντήσεις στον εαυτό σου ποιες είναι οι αξίες αυτού που σχεδιάζεις“, μας λέει ο Βασίλης εξηγώντας την επιλογή τους για μια βιώσιμη επιχείρηση

Οι προκλήσεις όμως μιας τέτοιας επιχειρηματικής επιλογής είναι πολλές, αφού όπως μας εξηγεί καλούνται να αλλάξουν το στερεότυπο της συσκευασίας, που για χρόνια θεωρούνταν πως το κρασί σε ασκό είναι de facto κατώτερης ποιότητας. Με τον περισσότερο κόσμο να είναι θετικός σ’ αυτές τις αλλαγές νοοτροπίας σχετικά με το κρασί η Ραλλού και ο Βασίλης καλούνται να αποκαταστήσουν το καλό όνομα του ασκού και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Οι δυο συνεργάτες βασίζονται στην νοοτροπία πως οι μικρές προσωπικές επιλογές έχουν ένα σαφές αντίκτυπο τόσο στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι, όσο και στο περιβάλλον.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό ακόμα και για τα μικρά πράγματα να μην πούμε «Ελα μωρέ τι θα αλλάξει και αν δεν ανακυκλώσω/και αν πάρω και άλλη πλαστική σακούλα». Κάθε μικρή κίνηση του κάθενός μας δημιουργεί το μεγάλο αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην βιομηχανία και στην νομοθεσία θα καταφέρουμε εμείς ως απλοί πολίτες να ισορροπήσουμε την διαφορά. Για αυτές τις αλλαγές απαιτείται πολιτική βούληση αλλά και σωστά εκπαιδευμένοι καταναλωτές οι οποίοι να δημιουργούν τάσεις που θα οδηγήσουν την βιομηχανία σε πιο πράσινες μεθόδους παραγωγής“.

Το Grape Store και οι δυο άνθρωποι πίσω από αυτό, εργάζονται για ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, ισότιμο και φυσικά βιώσιμο με το μέγιστο σεβασμό στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί, “Θέλουμε να μεταφέρουμε στο κοινό μας την χαρά της απόλαυσης ενός καλού κρασιού μακριά από τα στερεότυπα και την ανάγκη επίδειξης και πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον”.

Ο Βασίλης και η Ραλλού στο Grape Store μας μαθαίνουν πως ένα καλό κρασί σε όποια συσκευασία και αν το βάλεις θα παραμείνει καλό. Ας ανοίξουμε λοιπόν όλοι μαζί τον βιώσιμο ασκό του κρασιού!

Πηγή: www.convergences.gr

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.