Επιτυχημένο το BIOHEAT WEBINAR 2021 με θέμα τη Βιοθερμότητα

Οκτ 5, 2021 | Βιοκαύσιμο - Μεταφορές

Με επιτυχία και ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το BIOHEAT WEBINAR 2021 με θέμα «Βιοθερμότητα: Η ανανεώσιμη και ανταγωνιστική λύση παραγωγής θερμότητας από τον οικιακό τομέα μέχρι τη βιομηχανία» την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 16:00 – 18:00.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το περιοδικό Bioenergy News, υπό την αιγίδα της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, του ΕΚΕΤΑ, του ΚΑΠΕ και του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE), αποτέλεσε το 3ο διαδικτυακό σεμινάριο της σειράς “Bioenergy Webinars 2021”. Κατά συνέπεια, μετά το BIOELECTRICITY WEBINAR και το BIOFUELS WEBINAR, τα οποία διοργανώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και Ιούνιο αντίστοιχα, το ΒΙΟΗΕΑΤ WEBINAR επικεντρώθηκε στον κρίσιμο ρόλο της Βιοενέργειας στην απανθρακοποίηση του τομέα της θέρμανσης,  εξετάζοντας ένα εύρος εφαρμογών που ξεκινάει από την οικιακή θέρμανση και φτάνει έως τα δίκτυα τηλεθέρμανσης και τις βιομηχανικές εφαρμογές υψηλών θερμοκρασιών, με έμφαση στις τεχνολογικές λύσεις, στις εξελίξεις και στις δυνατότητες για την Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το webinar

Η Βιοθερμότητα – η θερμότητα που παράγεται από βιομάζα – είναι η κυρίαρχη μορφή ΑΠΕ στον τομέα της θερμότητας, αντιπροσωπεύοντας το 85% της ανανεώσιμης θερμότητας στην Ε.Ε. Πέραν των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της, βασικό χαρακτηριστικό της βιοθερμότητας είναι και η οικονομική της ανταγωνιστικότητα έναντι των περισσότερων ορυκτών καυσίμων.

Για πολύ καιρό, ο τομέας θερμότητας και ψύξης στην Ε.Ε. δε λάμβανε την ανάλογη προσοχή στις Ευρωπαϊκές προσπάθειες για απανθρακοποίηση της οικονομίας, με αποτέλεσμα να κυριαρχείται από υψηλό ποσοστό χρήσης ορυκτών καυσίμων – 79% για το 2018 – και εκτεταμένη χρήση παλαιών και μη αποδοτικών συσκευών. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία φιλοδοξεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση και να καταστήσει τον τομέα θερμότητας και ψύξης από ουραγό σε πρωτοπόρο των εξελίξεων και οι σύγχρονες, ανταγωνιστικού κόστους και κλιματικά ουδέτερες λύσεις που προσφέρει η βιοθερμότητα αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στις όλες διεργασίες.

Οι παρουσιάσεις

Κατά την εισαγωγική ενότητα του Webinar, παρουσιάστηκαν από τον κ. Νίκο Δαμάτη, Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, στατιστικά στοιχεία της εικόνας της βιοενέργειας και του ειδικού ρόλου που διαδραματίζει η βιοθερμότητα τόσο συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα και τις άλλες ΑΠΕ, όσο και αναφορικά με τον επιμερισμό της κατανάλωσής της σε τελικές χρήσεις, όπως η οικιακή θέρμανση, η βιομηχανική θερμότητα, η θέρμανση εμπορικών και δημόσιων κτηρίων, η τηλεθέρμανση και η χρήση θερμότητας στον αγροτικό, αλιευτικό και γενικότερα πρωτογενή κλάδο.

Τη βασική ενότητα των παρουσιάσεων του τηλεσεμιναρίου άνοιξε ο κ. Gilles Gauthier, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας “Bioenergy Europe” και Διευθυντής του European Pellet Council, ο οποίος έκανε μία επισκόπηση γύρω από την παρούσα κατάσταση και τους παράγοντες της μελλοντικής ανάπτυξης του ευρωπαϊκού κλάδου Βιοθερμότητας, δίνοντας έμφαση στα πιστοποιημένα και τυποποιημένα στερεά βιοκαύσιμα wood pellets. Η Βιοθερμότητα αποτελεί βασική συνιστώσα της απανθρακοποίησης του κλάδου ψύξης-θέρμανσης σε πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της (άνω του 50%) στον οικιακό τομέα. Ωστόσο, καθώς στις περισσότερες χώρες, το 25% των συσκευών θέρμανσης έχουν παλαιότητα περισσότερο από 30 έτη, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί ο ρυθμός αντικατάστασης με νέες, ώστε να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 για την Ε.Ε. Σε αυτήν την πορεία, οι σημαντικές παράμετροι επιτυχίας που θα πρέπει να συμβάλουν ταυτόχρονα είναι οι μοντέρνες συσκευές και συστήματα θέρμανσης, η εγκατάσταση από εκπαιδευμένους – πιστοποιημένους τεχνικούς, η ποιότητα του βιοκαυσίμου και η ενημέρωση των πολιτών και χρηστών ως προς τις βέλτιστες πρακτικές. Ειδικά για τις πελλέτες ξύλου (wood pellets), το σύστημα πιστοποίησης ENplus®, το οποίο διαχειρίζεται ο οργανισμός European Pellet Council (EPC) υπό την αιγίδα του Bioenergy Europe, αποτελεί για περισσότερο από μία δεκαετία ένα αξιόπιστο σχήμα διασφάλισης ποιότητας για παραπάνω από 14 εκατομμύρια τόνους wood pellets που διακινούνται παγκοσμίως. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που ακολουθούνται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία, αναφορικά με τα συστήματα θέρμανσης, υπάρχουν ήδη νομοθετικές παρεμβάσεις σταδιακής απόσυρσης συστημάτων που βασίζονται στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Γεώργιος Μπέλλας, Μηχανολόγος Μηχανικός από την εταιρεία Αφοί Γ. Σαμουκατσίδη – Camino Design, παρουσιάζοντας σύγχρονες λύσεις θέρμανσης με βιομάζα σε ένα πλήθος εφαρμογών λεβήτων που απευθύνονται σε οικιακό, επαγγελματικό, αγροτικό και εμπορικό τομέα που έχει αναπτύξει η εταιρεία σε Ελλάδα και αρκετές χώρες του εξωτερικού. Μέσα από τις εφαρμογές αυτές, αναδείχθηκαν καινοτόμες τεχνολογίες διαχείρισης, τροφοδοσίας και καύσης των υλικών βιομάζας, καθώς και τεχνολογίες μετριασμού των εκπομπών για να συνάδουν σε συνεχή βάση με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Μανώλης Καραμπίνης, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ και του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας “Bioenergy Europe”, ο οποίος παρουσίασε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου AgroBioHeat το μοντέλο αξιοποίησης στερεής βιομάζας από αγροτικά υπολείμματα για την παραγωγή και πώληση θερμότητας σε δημοτικά κτήρια, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, θερμοκήπια, κ.λ.π. με χρήση κατάλληλων τεχνολογιών καύσης και αντιρρύπανσης. Στα θετικά στοιχεία αυτού του μοντέλου συγκαταλέγονται το σχετικό χαμηλό κόστος επένδυσης, το ανταγωνιστικό κόστος θέρμανσης συγκριτικά προς τα ορυκτά καύσιμα, η δυνατότητα επιλογής συστημάτων θέρμανσης που ταιριάζουν με τις ιδιότητες των παραγόμενων καυσίμων βιομάζας, καθώς και η απαίτηση ευπρόσιτων και διαχειρίσιμων ποσοτήτων βιομάζας σε κάθε εφαρμογή. Ωστόσο, με εξαίρεση των λίγων συστημάτων τηλεθέρμανσης, υπάρχει μέχρι στιγμής μικρή εμπειρία στο μοντέλο πώλησης θερμότητας στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Καραμπίνης απαρίθμησε τις βασικότερες δυσκολίες και εμπόδια που καθιστούν περιορισμένη στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη την ενεργειακή αξιοποίηση της αγροτικής βιομάζας και ολοκλήρωσε την παρουσίασή του με αναφορές  σε εφαρμογές θέρμανσης με αξιοποίηση υπολειμματικού άχυρου σε Δανία και Ισπανία.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Κώστας Κυριακόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), ο οποίος μίλησε για το πρωτοποριακό έργο της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με μικτή καύση βιομάζας. Η επένδυση της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με βιομάζα, η οποία βασίζεται στη λειτουργία δύο υδραυλωτών λεβήτων υπέρθερμου νερού των 15 MW έκαστος, είχε συνολικό κόστος 11.750.000 €, το οποίο συμπεριέλαβε τους λέβητες, τις κτηριακές και βοηθητικές εγκαταστάσεις, τα οχήματα, τη διασύνδεση με το δημοτικό δίκτυο τηλεθέρμανσης και τις απαραίτητες μελέτες και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης. Οι πρώτες ύλες βιομάζας που χρησιμοποιούνται στη μονάδα βασίζονται σε συνδυασμό ποσοτήτων τοπικά διαθέσιμου λιγνίτη με ποσότητες βιομάζας από υπολείμματα καλαμποκιού και ξυλώδη βιομάζα σε μορφή wood chips. Στο σενάριο 100% χρήσης βιομάζας ως καύσιμο στη μονάδα τηλεθέρμανσης, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή σε βάθος ορισμένων ετών όταν εδραιωθούν πλήρως οι απαιτούμενες εφοδιαστικές αλυσίδες βιομάζας, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν περί τους 18.000 ton υπολειμματικής βιομάζας ετησίως, προοπτική ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη τοπικών θέσεων εργασίας και την αποτροπή ανοικτής καύσης υπολειμμάτων βιομάζας στους αγρούς.

Στην συνέχεια, ο κ. Νικόλαος Μαργαρίτης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, εκπροσωπώντας και τον κ. Χάρη Γιαννουλάκη, Δρ. Χημικό Μηχανικό και
Μηχανικό Έρευνας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΜΒΝΕΕ, προχώρησε στην παρουσίαση «Η βιομάζα ως εναλλακτικό καύσιμο στη βιομηχανία της μαγνησίας: Η περίπτωση της Grecian Magnesite». Η συγκεκριμένη παρουσίαση εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BAMBOO που αποσκοπεί στην προώθηση μεθόδων και τεχνολογιών απανθρακοποίησης των βιομηχανιών υψηλής έντασης ενέργειας. Μετά την επιτυχή δοκιμαστική σύγκαυση βιομάζας και ορυκτού pet-coke που εξετάστηκε στο πλαίσιο του έργου, διανοίγονται  θετικές προοπτικές για την σταδιακή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της βιομάζας στο μίγμα καύσης της μονάδας, συνοδευόμενη από τις παράλληλες τεχνικές παρεμβάσεις. Τα βασικά συμπεράσματα του έργου είναι ότι η αξιοποίηση βιομάζας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με ορυκτά καύσιμα, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Ειδικότερα μάλιστα, όσο αυξάνεται η τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (€/ton), τόσο ελκυστικότερη γίνεται η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις διεργασίες παραγωγής.

Το Bioheat Webinar υποστήριξαν τα ευρωπαϊκά έργα AgroBioHeat (Α.Σ. 818369) και BAMBOO (Α.Σ. 820771) που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία.

Υλικό Παρουσιάσεων & Προσεχείς Εκδηλώσεις

Το Bioenergy News έχει προγραμματίσει, υπό την αιγίδα της ΕΛΕΑΒΙΟΜ και των συνεργαζόμενων φορέων Βιοενέργειας, τη διοργάνωση του καθιερωμένου ετήσιου διαδικτυακού συνεδρίου “6th BIOMASS DAY – 3rd Bioeconomy & Bioenergy Forum με αντικείμενο την Κυκλική Βιοοικονομία και τον Ετήσιο Εορτασμό της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας στις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Οι παρουσιάσεις του BIOHEAT WEBINAR 2021 βρίσκονται αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης:  https://bioenergynews.gr/bioheat-webinar-2021/#parousiaseis

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.