Keep Sea Blue: Πως η κυκλική οικονομία αποτρέπει την πλαστική μόλυνση

Δεκ 14, 2022 | Κυκλική οικονομία

Ο διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Keep Sea Blue, προωθεί μια στρατηγική κυκλικής οικονομίας για τα παράκτια πλαστικά με σκοπό να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας της παραγωγής πλαστικού, από τη συλλογή και την ανακύκλωση, μέχρι την επαναχρησιμοποίηση.

Οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού μολύνουν τους ωκεανούς κάθε χρόνο, με τη δική μας πλευρά της Μεσογείου να αποτελεί βασικό κομμάτι αυτής της μόλυνσης. Για την ακρίβεια εκτιμάται ότι 229.000 τόνοι πλαστικών φτάνουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε χρόνο, βλάπτοντας χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Η ΜΚΟ Keep Sea Blue έχει καταφέρει να συλλέγει 150 τόνους πλαστικού κάθε μήνα με τα νούμερα να αυξάνονται κατά πολύ μετά την άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

Τα απόβλητα που συλλέγονται από τους εθελοντές της οργάνωσης ταξινομούνται προσεκτικά και ακολουθεί επεξεργασία τους ώστε να μετατραπούν σε ανακτημένο παράκτιο πλαστικό λαμβάνοντας την πιστοποίηση Recovered Seaside Plastic, η οποία αφορά ανακυκλωμένα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν από κατασκευαστές και εταιρείες για την παραγωγή νέων προϊόντων ή συσκευασιών.

Μέσω της πλατφόρμας που υποστηρίζεται με τεχνολογία blockchain, οι πιστοποιημένοι συνεργάτες καταχωρούν πληροφορίες και ιχνηλατούν την προέλευση των πλαστικών μέχρι τη συγκεκριμένη παράκτια περιοχή από την οποία έγινε η περισυλλογή τους. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υλικά συσκευασίας από το ανακυκλωμένο υλικό μπορούν να προσθέτουν στα προϊόντα τους ή στις συσκευασίες το σήμα “Recovered Seaside Plastic”, παρέχοντας στους πελάτες τους διαβεβαίωση για την κυκλική διαδρομή τους και αξιόπιστα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας.

Με πληροφορίες από το greenagenda

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.