Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Biomass Day 2023!

Ιαν 30, 2023 | Bιομάζα

H BIOMASS DAY 2023 με τίτλο «Ο ρόλος και η συνεισφορά της Βιοενέργειας ως ενεργού κλάδου της Βιοοικονομίας στην αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης» ήταν η πρώτη διά ζώσης ημερίδα της συγκεκριμένης σειράς εκδηλώσεων, μετά τις δύο προηγούμενες που είχαν διεξαχθεί διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στο Σεράφειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα FOS) και διοργανώθηκε από το περιοδικό / portal BIOENERGY NEWS και την SHAPE Business Events, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ).

Η BIOMASS DAY 2023 διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και το Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης (Bioeconomics).

Το «παρών» έδωσαν αξιόλογοι ειδήμονες του χώρου με παρουσιάσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον και αποτέλεσαν αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Στην εισαγωγική ενότητα της εκδήλωσης ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, παρέθεσε ομιλία, κατά την οποία αναφέρθηκε στο έργο και τον σχεδιασμό της νεότευκτης υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δασών και την σημασία που αποδίδεται στην αξιοποίηση της δασικής υπολειμματικής βιομάζας μέσω της βιώσιμης διαχείρισης των δασών και μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης βιοοικονομίας, ενεργό κλάδο της οποίας αποτελεί και η βιοενέργεια.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Γερασίμου κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι η διαθεσιμότητα της βιομάζας, ως καύσιμο που αξιοποιείται ενεργειακά, έχει τη χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μόλις το 4,3%, σε αντίθεση με την υπερ-εξάρτηση που σημειώνεται για τα ορυκτά καύσιμα. Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, σημείωσε ο κ. Γερασίμου, οι υψηλές τιμές ενέργειας και ο κίνδυνος των ελλείψεων τροφοδοσίας κατά μήκος όλης της Ε.Ε. έχουν επιτείνει την ανάγκη επίσπευσης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης υπό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ώστε να εξασφαλιστεί ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και οικονομικό ενεργειακό σύστημα.

Εκ μέρους του Δρ. Παναγιώτη Γραμμέλη, Διευθυντή Ερευνών ΕΚΕΤΑ, απεύθυνε χαιρετισμό ο Δρ. Κωνσταντίνος Ατσόνιος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευρύτατο ερευνητικό έργο του ΕΚΕΤΑ σε όλους τους επιμέρους τομείς και τεχνολογίες αξιοποίησης βιομάζας.

Στην κύρια ενότητα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με την ακόλουθη θεματολογία:

  • Τις ευκαιρίες και προκλήσεις για τον κλάδο βιοενέργειας στην Ευρώπη το 2023 από τον Business Development & Membership Director του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας Bioenergy Europe και Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ κ. Μανώλη Καραμπίνη.
  • Τις τεχνολογίες αεριοποίησης για την παραγωγή υγρών και αερίων βιοκαυσίμων και την συμβολή τους στις βιώσιμες μεταφορές από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ατσόνιο, Επιστημονικό Συνεργάτη ΕΚΕΤΑ.
  • Τη διαχείριση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας και ενεργειακών προϊόντων, μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MUSIC του Horizon 2020 από την κα. Μυρσίνη Χρήστου, Υπεύθυνη του Τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ.
  • Τις εφαρμογές παραγωγής βιοενέργειας και τυποποιημένων στερεών βιοκαυσίμων που αναπτύσσει ο όμιλος Alfa Wood από το Μέλος Δ.Σ. Alfa Wood Group και Αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ κ. Βασίλη Αδαμόπουλο.
  • Τον ρόλο της βιοοικονομίας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως αποτυπώνεται μέσα από παραδείγματα εφαρμογών ερευνητικών έργων από τη Δυτική Μακεδονία, από τον Δρ. Γιώργο Μαρτινίδη, Senior Project Manager, Συν-Επικεφαλής Κλάδου Βιοοικονομίας του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτ. Μακεδονίας (CluBE).
  • Την ενεργοποίηση της κοινοτικής αγοράς ενέργειας για βιοενέργεια μέσα στο πλαίσιο του έργου BECoop του Horizon 2020, από τους κ.κ. Βασίλη Φιλίππου, Δασολόγο / Περιβαλλοντολόγο, Μέλος Δ.Σ. και Υπεύθυνο παραγωγής μονάδας στερεών βιοκαυσίμων Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) και Μιχάλη – Αλέξανδρο Κουγιουμτζή, Μηχανολόγο Μηχανικό, Επιστημονικό Συνεργάτη ΕΚΕΤΑ.
  • Την επισκόπηση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων αερίων σε Ε.Ε. και Ελλάδα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο RePowerEU από τον κ. Χρήστο Ζαφείρη, Υπεύθυνο Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου του ΚΑΠΕ.

Την εκδήλωση BIOMASS DAY 2023 συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, κ. Νίκος Δαμάτης.

Οι παρουσιάσεις της ημερίδας θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης: https://bioenergynews.gr/biomass-day-2023

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.