Οικονομικές κατοικίες από… κόκκους καφέ!

Μαρ 22, 2022 | Κυκλική οικονομία

Η Woodpecker, μια νεοσύστατη επιχείρηση στην Μπογκοτά της Κολομβίας, χρησιμοποιεί φλούδες καφέ για την κατασκευή ελαφρών, προκατασκευασμένων κτιρίων για χρήση σε σπίτια και αίθουσες διδασκαλίας. Συνδυάζουν το φλοιό του καφέ με ανακυκλωμένο πλαστικό για να δημιουργήσουν ένα ανθεκτικό και πιο περιβαλλοντικά συνειδητό δομικό υλικό.

Αυτό όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα από τις φάρμες καφέ που αναπόφευκτα θα κατέληγαν στις χωματερές, αλλά βοηθά στην εκτέλεση μιας γρήγορης, απλής κατασκευής που μπορεί να κάνει ο καθένας. Η DIY δομή των κτιρίων του Woodpecker ήταν αναπόσπαστο μέρος της αποστολής τους να παρέχουν κατοικίες χαμηλού εισοδήματος για τις φτωχές περιοχές της Κολομβίας.

Φλούδες καφέ και σφαιρίδια ανακυκλωμένου πλαστικού.

Η startup έπρεπε να βρει υλικά αρκετά ελαφριά ώστε να μεταφερθούν με μια μικρή βάρκα, ένα ελικόπτερο ή στην πλάτη ενός γαϊδάρου. Δοκίμασε τον συνδυασμό διαφορετικών φυσικών ινών, από πριονίδι και ρύζι μέχρι γρασίδι και ίνες φοίνικα, με διαφορετικούς τύπους ανακυκλωμένου πλαστικού. Επιλέχθηκε ο φλοιός του καφέ επειδή είναι ισχυρότερος και πιο ξηρός από τις άλλες ίνες. Είναι επίσης ευρέως διαθέσιμο στην Κολομβία, μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής καφέ στον κόσμο. Το τελικό υλικό είναι πυρίμαχο, ανθεκτικό και αντιστέκεται στα έντομα.

Η εταιρεία κατασκευάζει κιτ που μοιάζουν με Lego και μπορούν εύκολα να συναρμολογηθούν επιτόπου, με χαλύβδινο σκελετό και σανίδες φλοιού καφέ που κουμπώνουν εύκολα με ελάχιστα εργαλεία. (Ενώ η εταιρεία κατασκευάζει η ίδια τα περισσότερα σπίτια, ορισμένοι πελάτες αγοράζουν τα κιτ και τα συναρμολογούν μόνοι τους).

Σχεδιάζοντας κάθε μοντέλο σπιτιού ώστε να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερα εξαρτήματα και τυποποιημένα εξαρτήματα μεταξύ διαφορετικών σχεδίων, η ομάδα βοήθησε στη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Το ανακυκλωμένο υλικό είναι επίσης προσιτό, και η Woodpecker μειώνει περαιτέρω το κόστος με την παραγωγή υλικών σε μεγάλη κλίμακα. Σε απάντηση στις εκτεταμένες ζημιές του τυφώνα Γιώτα το 2020, η κυβέρνηση της Κολομβίας χρησιμοποίησε τα σχέδια της Woodpecker για να στεγάσει τους εκτοπισμένους από την καταστροφή.

Πλάκες με γλώσσα και αυλάκι που ενώνονται με κλικ για εύκολη κατασκευή

Παρά την έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού, τις κατεστραμμένες υποδομές και τις δύσκολες συνθήκες δόμησης, το σύστημα ελαφρών κατασκευών της εταιρείας παρείχε μια γρήγορη και πρακτική λύση για όσους βρίσκονταν επί τόπου.

Εκτός από τα οικοδομικά υλικά, μελέτες δείχνουν ότι οι φλοιοί του καφέ παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες για την παραγωγή βιοαερίου. Ο φλοιός του καφέ μπορεί επίσης να κομποστοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για στρωμνή ζώων, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Ford έχει ενσωματώσει ακόμη και το απόβλητο προϊόν στα σχέδιά της για βιώσιμα καλύμματα καθισμάτων αυτοκινήτων.

Πηγή: brightvibes, convergences.gr

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.