Σημαντική επιτυχία του ΕΣΠΑΒ η ένταξη του χωνεμένου υπολείμματος στην νέα ΚΑΠ με στρεμματική επιδότηση

Ιούλ 25, 2023 | Bιομάζα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΕΣΠΑΒ χαιρετίζει την Υπουργική Απόφαση για τη συμπερίληψη, στην νέα ΚΑΠ και συγκεκριμένα στο άρθρο 24 του ΦΕΚ 3946/19-06-2023, της χρήσης του χωνεμένου υπολείμματος μονάδων βιοαέριου, ως βέλτιστη πρακτική για την κυκλική οικονομία και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, με στρεμματική ενίσχυση ανάλογα με την καλλιέργεια από 90€/Ha, έως 180€/Ha.

Ο Σύνδεσμος από την 1η Φεβρουαρίου 2023 με ένα ιδιαίτερα αναλυτικό υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αναπτύξει την αναγκαιότητα, εκτός από τα εδαφοβελτιωτικά από κομποστοποίηση, να ενταχθούν στην ίδια κατηγορία και τα εδαφοβελτιωτικά που προκύπτουν από τις μονάδες Βιοαερίου αγροκτηνοτροφικών υπολειμμάτων.

Η θετική αυτή εξέλιξη ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΠΑΒ να δοθεί λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα του κλάδου που είναι η διάθεση του στερεού και υγρού χωνεμένου υπολείμματος σε καλλιέργειες πλησίον των μονάδων. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε καταρχήν άρνηση των καλλιεργητών που δεν γνώριζαν τα οφέλη του χωνεμένου υπολείμματος και δεν ήθελαν να επωμιστούν το κόστος της μεταφοράς και διασποράς θεωρώντας ότι η χρήση των χημικών λιπασμάτων είναι ευκολότερη και πιο οικονομική.

Η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της χρήσης στερεού και υγρού χωνεμένου υπολείμματος και η επιδότηση συμβάλει στην μείωση του κόστους για την χρήση τους.

Ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες και ενημέρωση καθώς είναι σημαντικό όλες οι μονάδες βιοαερίου με συντεταγμένο τρόπο να προωθήσουν το εδαφοβελτιωτικό τους στις σωστές ποσότητες και με την κατάλληλη καταγραφή ώστε το μέτρο αυτό να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ως επιδότηση σε μη καλλιεργούμενες εκτάσεις η πλασματικά σε εκτάσεις που δεν χρησιμοποίησαν πραγματικά τις απαιτούμενες ποσότητες.

Είναι σημαντικό, όλες οι μονάδες βιοαερίου και ειδικότερα τα μέλη μας που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία στην Ελλάδα, με την υπεύθυνη στάση τους να δημιουργήσουν ένα θετικό παράδειγμα ώστε να υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης στο μέλλον.

Πηγή: habio.gr

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.