ΥΠΕΝ: Οι 13 στόχοι για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία

Ιούλ 20, 2023 | Κυκλική οικονομία

Για φιλόδοξους στόχους που απαιτούν συγχρονισμένη δουλειά έκανε λόγο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και αναφέρθηκε στους συνολικά 13 στόχους του επιτελείου με φόντο την πράσινη μετάβαση και στην κυκλική οικονομία.

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό στις δύο διαδοχικές εκλογές που προηγήθηκαν» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση είναι οι εξής:

  • Μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη-αποτελεσματικότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταïκά στέγης».
  • Το 20% των ΙΧ οχημάτων να είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.
  • Λειτουργία 8.900 δημόσια προσβάσιμων φορτιστών σε κοινόχρηστους χώρους αστικών κέντρων.
  • Προώθηση έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Κατασκευή νέων σταθμών εισαγωγής LNG, αναβάθμιση Συστήματος Μεταφοράς φυσικού αερίου, διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου.

Για την κυκλική οικονομία – βιώσιμες πόλεις – διαχείριση απορριμμάτων οι στόχοι είναι:

  • Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025. Να ένας αυστηρός στόχος.
    Κάλυψη των αναγκών σε υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.
  • Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκατ. δέντρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025.
  • Για τη δασοπροστασία -κάτι που είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας, ένα πρόγραμμα που προσωπικά έκανα την προσπάθεια να μεταφερθούν χρήματα για αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης- διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ.
  • Πρόγραμμα GR-ECO για τα νησιά μας, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία.
  • Το Πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων -που είναι μία πολύ μεγάλη δουλειά, που έχουμε κάνει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτή θα χρειαστεί μεγάλη επιμέλεια για να υλοποιηθεί.
    570 χλμ. νέους ποδηλατοδρόμους σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός στάθηκε στις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος, «στο νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, να προχωρήσουμε το τεράστιο έργο των τοπικών και ειδικών χωροταξικών σχεδίων, για το οποίο διαθέτουμε πρωτοφανείς για τα πολεοδομικά πράγματα της χώρας πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.