Το 30% των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα είναι γεωργικά

Δεκ 13, 2019 | Βιομηχανικά απόβλητα

Τα γεωργικά απόβλητα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, ξεπερνούν το 30% του συνόλου των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη προώθησης σχεδιασμού για ορθή διαχείριση, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των συμμετεχόντων στη συνάντηση εργασίας με τίτλο «Πλαστικά στη Γεωργία» που συνδιοργάνωσαν το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» με τη συνεργασία του ΕΣΥΦ.

 

Τα πλαστικά απόβλητα στη γεωργία, η διαχείρισή τους στη χώρα μας αλλά και οι καλές πρακτικές από το εξωτερικό, αποτέλεσαν υψηλής σημασίας θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση, τόνισε: «Η μείωση της χρήσης των πλαστικών στον αγροτικό τομέα και η διαχείριση των επικίνδυνων από φυτοφάρμακα συσκευασιών μέσα και από την παροχή κινήτρων στους αγρότες αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη σημείωσε ότι η κατάσταση με τα γεωργικά απόβλητα είναι αποκαρδιωτική. “Το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη «βλέπει» έντονα το πρόβλημα όταν αυτό είναι πλέον μη διαχειρίσιμο, στο θαλάσσιο περιβάλλον, με το πλοίο TYPHOON που έχει παρέμβει στον καθαρισμό απομακρυσμένων ακτών από την Αττική μέχρι την Κρήτη. Όταν τα απόβλητα φτάνουν στη θάλασσα, το πρόβλημα δεν έχει λύση, παρά μόνον μια “πυροσβεστική” αντιμετώπιση. Η λύση βρίσκεται στην πηγή: στην ορθή διαλογή, την ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση και τη συνολική διαχείριση αποβλήτων”, σημείωσε μεταξύ άλλων τονίζοντας την πρωτοβουλία του Ιδρύματος από κοινού με το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» να ανοίξει ο διάλογος στα κρίσιμα αυτά θέματα.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», το οποίο υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων στον αγροδιατροφικό τομέα, της οποίας ηγείται το Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ Φραντζέσκα Υδραίου δήλωσε ότι ο ΕΣΥΦ, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της σύγχρονης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας τις σχετικές με την Κυκλική Οικονομία, θα υποβάλει άμεσα φάκελο για έγκριση Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης συσκευασιών με την επωνυμία “CYCLOS” και σκοπό την ανακύκλωση των συσκευασιών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.