Το πρώτο e-ανταλλακτήριο βιομάζας διεθνώς έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη

Δεκ 16, 2019 | Bιομάζα

Το πρώτο e-ανταλλακτήριο βιομάζας διεθνώς έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη

Δεκ 16, 2019

Με μότο «αυτό που εσύ πετάς είναι ο θησαυρός του άλλου», ο Κώστας Νάσιας και ο Χρήστος Στεφανής έφτιαξαν τη start up BIOMAS για αγοραπωλησίες βιομάζας

Ξεκίνησε ως μια ιδέα δύο παλιών συμφοιτητών και φίλων, που διαπίστωσαν ένα κενό στην διεθνή αγορά βιομάζας. Μετά από  εμπόδια, πολλές δοκιμές, αλλά και επιμονή και αποφασιστικότητα, εξελίχθηκε στο πρώτο ηλεκτρονικό ανταλλακτήριο βιομάζας παγκοσμίως, την BIOMAS MARKET, που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 θα είναι πλήρως λειτουργικό και μάλιστα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Με μότο «αυτό που εσύ πετάς είναι ο θησαυρός του άλλου» και «βγάλε κέρδος από τα οργανικά υπολείμματα», ο Κώστας Νάσιας και ο Χρήστος Στεφανής, που γνωρίστηκαν στην Γεωπονική του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης πριν από 20 χρόνια, έφτιαξαν το 2016 τη start up BIOMAS. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό εργαλείο αγοραπωλησιών βιομάζας, οργανικών υπολειμμάτων δηλαδή,  και μάλιστα τεράστιας γκάμας, από υπολείμματα του καφέ μέχρι ξύλα που προέκυψαν από το κλάδεμα ενός δέντρου. Είναι ενδεικτικό πως η ηλεκτρονική τους πλατφόρμα μετρά πάνω από 200 κατηγορίες βιομάζας όπου μπορούν να γίνουν συναλλαγές, ενώ δίνει τη δυνατότητα ακόμα και της live δημοπρασίας μεταξύ διαφορετικών αγοραστών.

Αν και η πλατφόρμα είναι εύκολη στη χρήση, κρύβει από πίσω της μια ομάδα αποφασισμένων προγραμματιστών και μια μεγάλη προσπάθεια για να υπερπηδηθεί μια σειρά εμποδίων, όπως ήταν για παράδειγμα το κόστος των logistics. Απευθύνεται δε και σε απλούς καταναλωτές ή μικρούς επαγγελματίες που θέλουν να πουλήσουν τη βιομάζα τους. Έτσι, αν για παράδειγμα ένας αγρότης έχει κλαδέψει τις ελιές του και θέλει να πουλήσει τα ξύλα που προέκυψαν –αφού δεν επιτρέπεται να τα κάψει- μπορεί να μπει στην πλατφόρμα, να γραφεί συνδρομητής, να ανεβάσει φωτογραφία της βιομάζας, να την περιγράψει αναλυτικά, αναφέροντας απαραίτητα και το βάρος της, ενώ, αν δεν γνωρίζει κάποια ποιοτικά της χαρακτηριστικά, αυτά μπορούν να συμπληρωθούν από το παραμετροποιημένο σύστημα της BIOMAS MARKET. Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή, ο πωλητής περιμένει το matching με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές που αναζητούν από την πλευρά τους… ξύλα από κλάδεμα. Μάλιστα, οι αγοραστές θα μπορούν επίσης μέσω της πλατφόρμας να πιστοποιούν τη βιομάζα τους.

Η ιδέα, τα εμπόδια και το διεθνές ενδιαφέρον

Οι δύο φίλοι, που είχαν κατά καιρούς επαφή, αλλά ξαναβρέθηκαν  ουσιαστικά το 2015, αποφάσισαν μετά από πολλές συζητήσεις να αναπτύξουν ένα πρότζεκτ γύρω από τη βιομάζα. Άλλωστε, από τις έρευνες αγοράς που έκαναν, είχαν διαπιστώσει πως, πέραν από τοπικού χαρακτήρα ή εντελώς θεματικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, δεν υπήρχαν διεθνώς ανταλλακτήρια βιομάζας όπως τα είχαν εμπνευστεί εκείνοι. Ο Κώστας Νάσιας, με σπουδές στη γεωπονική και στη συνέχεια στην πληροφορική -αλλά και με μια σειρά εταιρειών πληροφορικής στο βιογραφικό του και τελευταίο του δημιούργημα την exeo-  και ο Χρήστος Στεφανής, που επέλεξε την ακαδημαϊκή καριέρα στον κλάδο της γεωπονίας και τώρα κάνει το μεταδιδακτορικό του στο Βερολίνο, ξεκίνησαν με μεγάλες φιλοδοξίες τη BIOMAS. Μάλιστα, η ιδέα τους προκρίθηκε έκτη μεταξύ 186 από όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος για νεοφυείς επιχειρήσεις και χρηματοδοτήθηκε. Το 2016 δε η BIOMAS βρέθηκε μεταξύ των 500 καλύτερων early stage tech start ups στο Pioneers Festival στη Βιέννη, όπου οι δύο φίλοι δέχθηκαν προτάσεις τόσο από τον δήμο της Βιέννης να μεταφέρουν εκεί την εταιρεία τους και να χρηματοδοτηθούν από αυτόν όσο και από fund του Λονδίνου.

Λειτουργικά θέματα όμως που αντιμετώπισαν -εξαιτίας της τεχνολογίας FIWARE που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν, βάσει των προδιαγραφών του κοινοτικού προγράμματος όπου συμμετείχαν- τούς έκαναν να επανασχεδιάσουν από την αρχή την πλατφόρμα σε τεχνολογία Microsoft και να τη δοκιμάσουν εκ νέου. Μετά δε και την αντιμετώπιση του τελευταίου τους εμποδίου σχετικά με το μεταφορικό κόστος, άνοιξε ο δρόμος για τη λειτουργία της πλατφόρμας, με επόμενη κομβική φάση την προώθησή της.

«Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, άξιζε όμως τον κόπο» λέει στη Voria.gr ο Κώστας Νάσιας, που δημιούργησε την πρώτη του εταιρεία πληροφορικής όταν ήταν στο δεύτερο έτος της Γεωπονικής και έκτοτε δεν σταμάτησε να τολμά.

Πηγή: voria.gr

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Απολογισμός του 1ου περιφερειακού φόρουμ Βιομάζας (BIOMASS REGIONAL FORUM 2024) & Αυστριακής αποστολής στην περιφέρεια Θεσσαλίας από 13 έως 16 Μαΐου 2024

Απολογισμός του 1ου περιφερειακού φόρουμ Βιομάζας (BIOMASS REGIONAL FORUM 2024) & Αυστριακής αποστολής στην περιφέρεια Θεσσαλίας από 13 έως 16 Μαΐου 2024

Ως γνωστό, τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε πρόσφατα στον σχεδιασμό μίας σημαντικής...

Διαβάστε Περισσότερα

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.