Βραβείο υπεύθυνης αλιείας στην οργάνωση Εναλεία

Νοέ 4, 2021 | Κυκλική οικονομία

Πρέσβης της Μεσογειακής Ακτής ανακηρύχθηκε ο Λευτέρης Αραπάκης, ιδρυτής της πρώτης σχολής επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα.

Ο τιμητικός τίτλος απονέμεται από το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον. Πρόκειται για έναν τίτλο που δίνεται σε άτομα τα οποία μέσω του έργου τους και της δέσμευσής τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για την προστασία και τον σεβασμό των ακτών και του περιβάλλοντος.

Ο Λευτέρης Αραπάκης είναι μέλος μιας οικογένειας με μακρά παράδοση στην αλιεία, με πέντε γενιές να ασχολούνται επαγγελματικά με τη θάλασσα. Γνωρίζοντας την έλλειψη επαγγελματιών αλιέων, καθώς λίγοι νέοι ήταν πρόθυμοι να μπουν στο επάγγελμα, την ίδια στιγμή που η παλαιότερη γενιά σταδιακά κρεμούσε τα δίχτυα, προχώρησε το 2016 στην ίδρυση της πρώτης σχολής επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα.

Στόχος της «Εναλείας» ήταν να εκπαιδεύσει ανέργους αλλά και επαγγελματίες ψαράδες αφενός μεν για να δημιουργήσει μια νέα γενιά αλιέων, αφετέρου δε ώστε όσοι ήδη ασχολούνται με το επάγγελμα να γνωρίσουν πρακτικές που συνδέονται με τη θαλάσσια βιωσιμότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Εκατόν τριάντα άνεργοι και 320 επαγγελματίες ψαράδες έχουν εκπαιδευτεί την τελευταία πενταετία στη σχολή.

Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του για σχεδιασμό και προώθηση βιώσιμων λύσεων, που θα εξασφαλίσουν το μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και της αλιείας, ο Λευτέρης Αραπάκης αποφάσισε σε δεύτερο χρόνο να συμμαχήσει με τους ψαράδες ενάντια στον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τις παγκόσμιες θάλασσες, τα αλιεύματα και το επάγγελμά τους συνολικά, την πλαστική ρύπανση. Η ομάδα της «Εναλείας»ξεκίνησε να εκπαιδεύει ψαράδες, αρχικά στο λιμάνι του Πειραιά, να συλλέγουν τα πλαστικά που πιάνονταν στα δίχτυα τους και όχι να τα πετούν ξανά στη θάλασσα, απορρίπτοντας μαζί με αυτά και το πρόβλημα.

Την αλιευτική περίοδο 2019-2020 συγκέντρωσαν συνολικά 43 τόνους απορριμμάτων, 35 εκ των οποίων ήταν πλαστικά. Σταδιακά η εν λόγω δράση επεκτάθηκε σε λιμάνια σε όλη την ελληνική επικράτεια, στην Ιταλία, και πρόσφατα και στην Κένυα. Αυτή την περίοδο σε Ελλάδα και Ιταλία η «Εναλεία» συνεργάζεται με περίπου 350 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και γύρω στους 1.200 ψαράδες που μαζεύουν πλαστικά από τη θάλασσα. Τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται παραλαμβάνονται από συνεργαζόμενες εταιρείες ανακύκλωσης, όπως η AntiPollution και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, και σε συνεργασία με επιχειρήσεις και περιβαλλοντικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού μπαίνουν στην κυκλική οικονομία και μετατρέπονται σε κάλτσες, μαγιό, μάσκες και άλλα προϊόντα.

Για τη δράση του ο Λευτέρης Αραπάκης και η «Εναλεία»έχουν επίσης βραβευτεί από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών ως μία από τις πέντε καλύτερες δράσεις για το περιβάλλον στην Ευρώπη για ιδρυτές κάτω των 30 ετών, ενώ το 2020 έλαβε τον τίτλο Νέος Πρωταθλητής της Γης για την Ευρώπη.

Πηγή: Καθημερινή

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.