Διεθνής πρωτοτυπία από βιομάζα ελιάς!

Ιούλ 17, 2023 | Bιομάζα

Ένα αγροτικό υποπροϊόν που βρίσκεται άφθονο στην Κρήτη, τα κλαδέματα από τα ελαιόδεντρα, χρησιμοποίησαν Καθηγητές και Ερευνητές από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) για να δημιουργήσουν μία νέα πρώτη ύλη στο πεδίο των τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3D printing).

Πρόκειται για την ερευνητική εργασία με τίτλο: “Biochar filler in MEX and VPP additive manufacturing: characterization and reinforcement effects in polylactic acid and standard grade resin matrices” με συγγραφείς τους Καθ. Νεκτάριο Βιδάκη, Αν. Καθ. Δημήτριο Καλδέρη, Αν, Καθ. Μάρκο Πετούση, Αν. Καθ. Μανόλη Μαραβελάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Νικόλαο Μουντάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Νικόλαο Μπολανάκη και Επικ. Καθ. Παπαδάκη η οποία έγινε αποδεκτή και δημοσιεύτηκε μετά από κρίση στο έγκριτο περιοδικό “Biochar Journal” του εκδοτικού οίκου Springer Nature (Impact Factor IF=12,7).

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου ουσιαστικά ανάμειξαν τον άνθρακα που προκύπτει από την θερμική επεξεργασία των κλαδεμάτων ελιάς με άλλα πολυμερή υλικά που χρησιμοποιούνται στην τρισδιάστατη εκτύπωση και δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύνθετο υλικό, βιοεξανθράκωμα (biochar,) για πρώτη φορά διεθνώς προερχόμενο από βιομάζα ελιάς. Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του νέου μείγματος είναι ότι με την χρήση του επιτυγχάνεται η ενίσχυση της θερμομηχανικής αντοχής και η σταθερότητα των δημοφιλών πολυμερών τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Τα εμπορικώς αξιοποιήσιμα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στην παραγωγή περιβαλλοντικά φιλικών σύνθετων υλικών και συμβάλουν στην αειφορία και στην κυκλική οικονομία.

Η παραγωγή προϊόντων μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης κερδίζει διεθνώς συνεχώς έδαφος και αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια μπορεί να αποτελέσει μία «νέα βιομηχανική επανάσταση» καθώς θα επιφέρει αποκέντρωση των παραγωγικών διαδικασιών, ανοίγοντας τον δρόμο για παραγωγή μικρής ή και τοπικής κλίμακας, προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες.

Κατεβαστε το περιοδικο:

Διαβάστε ακόμα:

Απολογισμός του 1ου περιφερειακού φόρουμ Βιομάζας (BIOMASS REGIONAL FORUM 2024) & Αυστριακής αποστολής στην περιφέρεια Θεσσαλίας από 13 έως 16 Μαΐου 2024

Απολογισμός του 1ου περιφερειακού φόρουμ Βιομάζας (BIOMASS REGIONAL FORUM 2024) & Αυστριακής αποστολής στην περιφέρεια Θεσσαλίας από 13 έως 16 Μαΐου 2024

Ως γνωστό, τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε πρόσφατα στον σχεδιασμό μίας σημαντικής...

Διαβάστε Περισσότερα

Στοιχεια επικοινωνιας:

SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr

γραφτειτε στο newsletter μασ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.