Πως τα νεράντζια μπορούν να αξιοποιηθούν ως βιομάζα για την παραγωγή σειράς προϊόντων
Κάψουλες κατά της χοληστερίνης, σαπούνια, πρώτη ύλη για τον τομέα της κοσμετολογίας. Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα προϊόντα, που μπορούν να παρασκευαστούν από ένα μη εδώδιμο φρούτο, του οποίου η διαχείρισή του αυτή τη στιγμή προκαλεί περιβαλλοντικό κι οικονομικό «πονοκέφαλο» στις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Το εγχείρημα αφορά στην αξιοποίηση των νεραντζιών που κυριολεκτικά σαπίζουν στους δρόμους των αστικών κέντρων, όπου έχουν φυτευτεί για λόγους ενίσχυσης του πρασίνου. Η πρωτότυπη ιδέα ανήκει σε μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Πρόκειται για την ομάδα «Citrion».
Εφαρμόζοντας βασικές αρχές της βιο-οικονομίας, η ομάδα έχει ήδη εντοπίσει μια σειρά από ροές δυνητικής εκμετάλλευσης των άφθονων και συνάμα άχρηστων νεραντζιών, ενώ όσο εμβαθύνει στην έρευνα, τόσο περισσότερες λύσεις αξιοποίησης ανακαλύπτει.
Για την καινοτόμα προσέγγισή της, στην επίλυση του σοβαρού αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος, η ομάδα Citrion απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό του οργανισμού bio base industry, στον οποίο συμμετείχαν ανταγωνιστικές προτάσεις από άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες.
Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 δυο μέλη της ομάδας «Citrion», η Ναυσικά Χανιώτη και η Αναστασία Περούλη. Αναφέρθηκαν στην πρόταση τους, τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, τη διάκρισή τους και τα μελλοντικά σχέδια.
Πηγή: ΕΡΤ
Στοιχεια επικοινωνιας:
SHAPE I.K.E. - ΚΡΗΤΗΣ 13, 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ,
Τ. 2102723628, 2102718583, F. 2102798487
www.bioenergynews.gr
γραφτειτε στο newsletter μασ:
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του κλάδου της βιοενέργειας και να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά άρθρα.